Find The Way..

jeling- jeling

5:27 PM

movie of the year awarded by AWEZ'S AWARD! maybe ramai da penah tgk cite nih
but orang cam saya nih jaranglah nk dpt tgk movie2 lg2 da kt mesir nih..

well, thumbs up 4 dis movie!!

jalan cerita yang menarik-"tema famili"
teori metafizik pd teori muzik membuktikan
muzik mampu mewujudkan gelombang pd deria sbg komunikasi antara makhluk

islam kata :Allah maha indah sukakan keindahan
-meraikan fitrah manusia-irama mampu membangkitkan emosi dan inspirasi

syara':muzik asal(harus)selagi tiada kemaksiatan dan kemungkaran(jumhur ulama)

awez pula kate : wajib tengok! - tak rugi,ada msg tersendiri,inspiring dan PUAS!!

movie: AUGUST RUST

production on 2007

achivement ;Young Artist Award

2008 Won Category/Recipient(s)

  • Best Family Feature Film (Comedy or Drama)
  • Best Performance in a Feature Film - Supporting Young Actor - Fantasy or Drama (Leon Thomas III)
Read On 0 comments

mereka adalah kita

3:29 PM
salamz..
suka ingin berkongsikan sedkit cerita dan info

pernah ditanya ketika sibuk memerhatikan buku di pesta buku

akh: eh enta kenal tak said hawa..??ikhwah pernah cerita kt ana sikit tentang dia..kalau enta kongsikan info skit tentang die bleh tak?

awez: um??ahaa...enta nih..wat ana segan je..enta lg awal kenal dakwah dr ana.huhu..ok2..tp ana tak bape tahu sgt biogrofi die..yang ana tahu said hawa nih ulama dari syria dan merupakan ulama mujahidin yang sufi,pernah sempat berguru dengan mustafa sibaie..buku2 die pon byk kpd pembersihan hati,akhlak dan juga pembentukan peribadi rijal dakwah..eh alang2 kite dah kt pesta buku nih..apa kate kite cari buku die sikit...amcam??

akh :Oooo..erm??betul gak ok2...jom2..

anyway ini adalah perbualan kami 2 minggu yang lepas..

selepas mendapat sedikit info tentang diri beliau
rasa terpanggil utk ana kongsikan sedikit info(kalau ada kurang or silap sila bgtahu ya)


SHEIKH SAI'D HAWWA'

Syaikh Said Hawa bin Muhammad Dib Hawwa
lahir di kota Hamah, Suriah, tahun 1935.
Ia berusia 2 tahun ketika ibunya meninggal dunia. Ia pindah ke rumah neneknya di bawah asuhan sang ayah, seorang pejuang berani yang berjihad melawan perancis.

Pada masa mudanya berkembang pemikiran sosialis,Nasional, Ba’ats, dan Ikhwanul Muslimin. Allah memberikan kebaikan untuknya dengan bergabung ke dalam Jama’ah Ikhwanul Muslimin, tahun 1952, saat ia masih pelajar SMU.

Said Hawwa berguru pada beberapa syaikh di Syiria. Diantaranya Syaikh dan Ulama Hamah, Syaikh Muhammad Al Hamid, Syaikh Muhammad Al Hasyimi, Syaikh Abdul Wahab Dabas, Syaikh Abdul Karim Arrifa’i, Syaikh Ahmad Al Murad dan Syaikh Muhammad Ali Murad. Said Hawwa juga belajar pada ustadz seperti Musthafa As-shiba’i, Mushthafa Az-Zarga, Fauzi Faidhullah, dan lain2.

Tahun 1961 ia lulus dari Universiti Syiria, megikuti kursus ketenteraan sebagai perwira tahun 1963, menikah tahun 1964, dan dikurniakan empat orang anak. Said Hawwa memiliki karya tulis seputar dakwah dan gerakan, yg diminati para pemuda muslim dinegeri2 arab dan islam. Sebagian besar karya tulisnya diterjemahkan ke bahasa lain. Diantara karangan yg telah diterbitkan :
-Allah Jalla Jalaluhu Ar rasul Shallallahu alaihi wassalam
-Al islam
-Al asa fit tafsir T
-arbiyatuna Arruhiyah
-Jundullah Tsaqafatan wa Akhlaqan dan lain-lain

Merupakan guru dan naqib kepada Tuan Guru Abdul Hadi Awang Presiden PAS hari ini

so begitulah pengenalan ringkas terhadap salah seorg dari aktivis dakwah yang sanggup menjadikan keseluruhan kehidupannya KULLU HAL LILLAH..

makanya
mengenali kepribadian mereka perlu untuk mengenali manhaj dakwah mereka










ikhwah dan akhwat,

mereka sudah pon membuktikannya pd ALLAH dan rasulnya

bagaimana pula kita..?

apakah cukup beerti sekadar nilai tarbiyah yang dilalui saban hari??

makanya apakah entiti dalam pembuktian pengabdian diri mendapatkan redha ilahi?

hadirnya mereka sgt dirasai perginya mereka juga sgt dinanti2kan pengganti

siapakah yang bakal menjadi pengganti risalah ilahi kalau bukan kita

ya kita..kalau pon mereka..mereka adalah kita..

*muhasabah-thabat-mara*

Read On 0 comments

iman-apakah reaksinya..?

9:22 AM
salamz...
2 minggu sudah pon berlalu
ini tandanya kuliah dah start
pastinya niat dan azam mula diperbaharui
agar hadam ilmu menjadi pengamal dan pembela sejati


well..
difikirkan banyak aja nak diceritakan
tapi mood masih di tahap "mendatar"
ntah la..diuji atau dijauhkan...??
allahumma thohhir qalbi 'ala waswasi min syaitanirrajeem

menyingkap tragedi demi tragedi di gaza-palestin-di mana2
imbas beberapa ketika..
sebuah syair ;

atardho ma'a qaumin bizad..wa antum bighayri zad? ?
(apakah kamu redho dengan kaum(musuh) selainmu kian bertambah
dan kalian pula tidak bertambah..??

makanya..di manakah buktinya ungkapan saindina umar r.a
nahnu qaumun a'azzanallahu bil islam
(KITA KAUM YANG DIMULIAKAN ALLAH DENGAN AGAMA ISLAM )

ikhwah dan akhawat;

aina antum fil 'amalikum??
di manakah kalian pada amalanmu??
apakah cukup dengan melaungkan rasa kebencian dan melontarkan pelbagai teori..

dan yang paling menakutkan sekali

hal nahnu minal 'amaliyun aw mutasaqitun..??
apakah kita dari kalangan orang yang beramal untuk mengangkatkan agama atau orang2 yang beramal untuk menjatuhkan agama..??nauzubillah..



cukuplah*
terlampau banyak ruang fitnah jika banyak berkata tapi tiada langsung zahirnya pada amalan.


makanya jadilah*
umpamanya arang yang marak membakar
bukannya
arang yang hanya terasa bahang dan menanti terpadam

praktikalnya*
kembalilah kamu kepada allah dan rasulnya

anutilah agama yang ditinggalkan nabi s.a.w selengkapnya

peganglah seeratnya kitabullah a'la

kun fiddunia mukminan haqqan wa IKHWANAN

optimislah di jalan dakwah ini dan yakinlah

kerana apakah kita meyakini stinggi gunung pon iman mampu berakhir dengan selautan pahala amal..??


*beribu-ribu dimatikan-melahirkan beribu-ribu pengganti*

apakah kita meyakini kita dilahirkan menjadi pengganti..??

untuk akhirnya..cuba hayati klip video ini..

kerana beginilah nasib mereka..

Read On 0 comments

LAGU TEMA ISMA

4:00 AM

salamz..
sekadar berkongsikan
-LAGU TEMA ISMA-

IKATAN MUSLIMIN MALAYSIA

Read On 5 comments

di januari..

9:37 AM

alhamdulillah sekian lame tak mengupdate
agak "hilang serinya" nk update..

anyway sedikit perkongsian
sepanjang bulan januari
1.makrod kutub(pesta buku)

er....tp inilah hakikatnya....:

tepat selepas solat jumaat kt masjid dekat2 ngn makrod kutub
inilah senarionya....

peeerghh...mcm ramai je




ya gamaah!!biirrahaah!!

wahai kalian!!take it easy man!!!

asak-asak..himpit-himpit
ya allah mcm jemaah haji nak cium hajarul aswad je

berasak2 dekat 30minit...maka akhirnya...
WHAT??!
hanyalah sekeping kertas yg harganya 1geneh
hey...xberbaloi langsung berhimpit2 utk dptkan sekeping kertas ini??

tak pelah..jom2 masuk da dpt tiket nih..hari pon da mula panas

ahaaaa..??

kene beratur lg la amar..huhuhu

xpelah amar..apalah sgt nk dibandingkan dgn sabarnya rasul2 ulul azmi..
-dzikir-renung-

da2 jom masuk..



erm??trak polis pon ada..??
ada nk wat demostrasi ke?yang pastinya mg akan ada ramai ikhwan time nih..
xpelah..jgn xpsl2 kene tahan sudah

jalan ke hulur ke hilir..
best gak if dpt rehat mcm.....family nih..

(merasakan kebahgiaan itu pd kebersamaannya institusi kelurga)

anyway..sibuk2 tgk n beli buku pon...solat pasti dan mesti on time..

*kekuatan iman dan jemaah muslimin itu pada kuatnya hubungan
dengan allah ta'ala dan satu sof dlm solatnya..*


oklah..4jam dah ckup lama nih..malam ni nk jumpa seorang
yang sangat2 istimewa..


2.meeting my dad!!
info : ayah datang ke mesir selama seminggu bersama deligasi PAS yg lain termasuk tuan guru hadi awang bersama 6 ahli parlimen yg lain bagi tujuan menghantar bantuan kpd mangsa2 di GAZA..
maka tak heran la dapat berjumpa dgn ayah hanya selama 10minit!!huhu
but seriusly a couple minute with my dad is da priceless time

hurm..agak2 bila la ibu & adik beradik nak dtg sini pulak..

so berakhirlah perjalanan musim sejukku di kaherah di januari..
tiada ke sinai-tiada pula menangkap kerang

"hanya masih tegar utk bisa menjadi insan yg lebih berharga"
Read On 0 comments

mY pLayLisT


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..