Find The Way..

sharing to share with

5:01 PM
its almost a year i think so...
suatu pengalaman yg takkan ku luputkan dlm ingatan..
dan tetibe rase nk taip 4 entry kali ni...

begini...in 2007
muawwidz menjadi pengarah??pengarah pe..???!!
KEM ANAK SOLEH KE-3...(tak pnah terfikir.hehehe)
woOOoo....mcm gempak...tp cane prog??
GEMPAK tak??.....hows da result??feedback parents??



well..mungkin lebih baik ana citekan jela pengalaman menemu bual salah seorg ibu yg menghantarkan 2 orang anaknya ke program tersebut(seingat ana la..not exactly da same)

awez :assalamaualaikum makcik..so bagaimana dgn program kami??ada apa2 perubahan yg makcik nmpak pd anak makcik sdr??apa pandangan makcik ttg program ini?perlu diteruskan atau bgaimana??

dgn senyuman menggambarkan keikhlasan lantas makcik pon menjawab :makcik biasa hantar anak2 makcik pergi ke program sebegini setiap tahun waktu cuti sekolah..tp inilah kali pertama makcik lihat anak2 makcik seronok sgt dgn program mcm tu..balik je rumah..anak2 terus bukak cerita td amin buat itu buat ini..pastu amin dpt gula2 sebab dpt jwb soalan..bla bla...tp yg paling menyejukkan hati makcik...kesan dr program tersebut..anak2 makcik rajin pergi ke surau,mengaji,tolong makcik dan pakcik buat kerja2 di rumah..dan yg paling buat makcik terharu..anak makcik siap boleh ajar adik dia yg kecik skali tu utk bersolat....

awez(dlm keadaan tersipu2 gedik):alhamdulillah..mg itu tujuan dan matlamat kami buat program sebegini..bg kami..kami anggap semua peserta ni mcm adik2 kami sdr..kami didik..ajar..nasihat..tunjukkan qudwah krn kami tau..mrk ini anak2 yg suci dr debu dosa dan kami tak mau mrk dibesarkan dgn dusta dan hina..w.pon mcm2 kerenahnya..itulah hakikat anak2 yg baru mula utk menapak kemudian berjalan dan terus berlari..kami sekadar berkongsi ilmu,rasa kasih sayang dan pengalaman..jd apa harapan makcik atau mungkin ada idea ke sbgainya??

makcik :patutlah suka sangat anak2 makcik ni dgn kamu semua..(ketawa)..makcik nk mintak satu je harapan dr kamu semua ni..."teruskanlah utk buat program ini setiap tahun..jgn berhenti sekerat jalan!!"selain didikan dirumah..makcik rasa ini proses didikan yg terbaik utk anak2 kami..i.allah tahun depan makcik akan tolong promotekan program ni kt kwn2 makcik...makcik yakin program sebegini boleh pergi jauh...

sedang asyik mendengar luahan hati seorg ibu..kami tersentak dan terkedu melihat gelagat anak2nya yg cuba2 mahu meniru lagat kami(fasi2)si abg sedang buat aksi spt sedang mengajar(sambil pgang pen dan buku)..adik pula duduk khusyuk mendengar..
si ibu???bersama deraian air mata ketenangan..ibu mula tersenyum riang..pastinya lirikan senyuman itu menjadi penawar buat dirinya selamanya..

perbualan kami disudahi dgn kepuasan..besar sungguh harapan ibubapa dlm melihat peribadi dan masa depan generasi anak2...ttp bagaimana pula anak2 melihat dirinya??(tepuk dada tanya iman..)

maka dgn itu..kami cuba merealisasikan harapan ibu2 dan bapa2 disana...terus dan terus melangkah...kem anak soleh ke-4 pon menyusul dan sgt excited utk ana kongsikan apb. prog kali ini lebih menarik aktivitinya dan utuh jaya kegemilangannya..berkat doa ibubapa dan usaha murni kami..i.allah tiada ruang utk kami berhenti..kan??kan??(khusus utk2 adik2 junior ;)..)

so creadit for..:

a thousand of thanx kpd kakak2 dan abang2 senior (esp. kak sarah dan abg imran.ehem2)yg byk memberikan tunjuk ajar dan kesanggupan utk memberikan ruang dan peluang kpd kami mencuba..
tak lupa kpd adik2 junior yg sgt comitted w.pon ada kesibukkan dan sbgainya...
yang pastinya.. YOU ALL DA BEST LA!!esp. pangarah tahun ni:AFIQ bin ABDULLAH(you're rock man!!hee) and my sista(yusra!!) sbg ape ntah s/u ek?hee

p/s:
"ketahuilah apabila ibu menangis gembira krn anaknya..baginya syurga...tetapi apabila tangisannya duka krn anaknya...awaslah..pasti baginya neraka"
Read On 4 comments

ahaa...take5 to interprete..;)

10:41 AM
salam...
dlm kesibukan cuba menghabiskan bbrp buku sebelum berangkat pulang
sengaja ana nak kongsikan "some AWESOME things" yg agak mencabar
tapi best utk "diaktifkan" bg yg suka pd cabaran!!



maybe ada yang akan berpendapat bende ni bukan budaya kita or sampai ada istilah tak thiqqoh utk diikuti..??why not if dis thing might be da way to attract da mad'us out there coz for sure ini lah trend budak2 zaman sekarang..memandangkan ana pon ikut terlibat dalam proses membesar mengikut fitrah remaja..naluri utk berkata tidak utk cabaran ini adalah tidak tepat..so why not to try if you wish for??

---CHooOPp!!----
if mg itu pilihan dan kebolehan anda..make it as a wasilah for it..mg ada ruang utk itu but remember to be urself of IMANIAH indeed..kdg2 bila dah terlampau syok dgn sesuatu perkara maka takut2 yg LAIN boleh terlupa..(just peringatan utk diri sendiri khususnya)


ok sambung...
to make it clear..this what they called ''PARKOUR OR FREE RUNNING"it is invented by Frenchman David Belle(alaa HERO cite B13 tu laa)has spread to da rest of da world including MALAYSIA too(mesir??i'm da inventor soon.hee)





so it is a physical activity which resembles martial arts..yup!!(every kind of martial arts)the aim of which is to move point to another as efficiently and quickly as possible by using da abilities of the human body..(quite tough uh??)


actually it keeps u really fit and encourages you to increase strength so you can go for bigger and bigger jump..it might look very dangerous but it teach you discipline and if you dont try to do some advanced moves too early it's perfectly safe..paling kurang pon seliuh atau kejang otot je..kalau dah biasa nanti..no serius injuries wil came off k?




NO STRINGS EVEN SPIDER WEB TRICKS..NO SYIRIK2 OR KHURAFAT2 LAA..ITS JUST SO REAL!!


so just seat back and relax and enjoy of some awesome triks to see(diingatkan just for those yang sukakan game nih)

video

sori if muzik die cam kuat n perit skit.heeok let see da next one..

video

ahaaaa...maybe you guys cam perasan kan sape yg terlibat scr langsung dlm pembikinan movie nih..this is some example of wasilah that i mentioned about..nice editing and moves(w.pon masih fresh dan msg agak umum...da'wah bukan pd sijil..umur..pangkat dan title!!)..keep doing it for 1 reason ;)

p/s; tiada kesempitan dalam pemilihan wasilah dalam berdakwah...what do you have is what you can give..terus dan terus laksanakannya~

Read On 0 comments

antara reputasi dan realiti..

12:12 PM
assalamu'alaikum...


oh allah..please let us be upon you.

we never have a second to betray you..

please bring back da truth of islam right on track

please dont make us suffer

suffer from a dictator...!!


sangat2 menyentak hati...rasa mau rebah je jiwa nih...mane taknye...dlm kekhusyukkan study 3 4 hari lepas 4 last exam paper...kami di sini dikejutkan dgn kenaikan minyak yg tidak ada signifikan tinggi nilainya sehingga mencecah 80sen utk minyak petrol dan RM1 utk diesel..



pelik bin ajaib, Malaysia sbg ngra pengeluar minyak boleh terhambat menaikkan minyak semahal itu dan harganya pasti akan terus meningkat lagi. Sepatutnya apb harga minyak dunia mahal, sudah tentu pendapatan negara juga sepatutnye bertambah..barula seimbang spy rakyat pula tidak hidup sakit dan melarat..



mungkin ana bukanlah orang yang sesuai membicarakan isu ini..tp ini adalah isu bersama dan menjadi keterbukaan utk menyuarakan isi hati yang begitu pelik memifikirkannya..




sudah menjadi kelaziman bg kerajaan meletakkan alasan yang semua maklum tidak langsung munasabahnya...apakah kita masih lg dlm bancian dlm kadar harga minyak yg terendah sedangkan beberapa negara spt venezuela(o.16 perliter) dan bbrpa ngra lain masih statik di bawah paras (USD1 perliter)



mengapa ingin dibandingkan takrif harga minyak dinegara(RM2.78) kita dgn negara jiran spt singapura dan thailand sedangkan mrk bukan negara pengeluar minyak...qiasnya JANGAN bandingkan antara epal dgn oren..harga pasti berbeza krn dr jenis yg berlainan..


sepatutnya kerajaan kena memikirkan bahawa rakyat jelata hari ini semakin tertekan dan terhimpit. Tidak habis dengan isu harga beras yang dulu berharga RM9.00 untuk 5 kilo kini meningkat sampai RM17.00.kemudian kadar 12%peningkatan utk harga elektrik..kini minyak pula??? Inilah negaraku sekarang di bawah pemerintahan BN.




bagaimanalah keadaannya ibubapa kita di sana dalam cuba sedaya upaya memikirkan utk membebaskan diri dr cengkaman kesempitan hidup sebegini...dgn masalah belanjawan utk kos tanggungan persekolahan anak2..makan minum mrk lg..sewa rumah..kereta..berbagai lg..bagaimana utk merasakan hidup yg senang sedangkan misi kerajaan sifar kadar kemiskinan sikit pon tak menampakkan hasilnya seolah2 bertukar menjadi misi sifar kesenangan!!hurm...tak sudah2 lagi ke nak nyusahkan hidup rakyat??inilah masanya kita memberi peluang kpd PAKATAN utk mendahului pemerintahan di negara kita...give a chance to change!!

bagaimana ye keadaan ibu n ayah skg??hmm

Read On 2 comments

i'm back again!!

8:21 AM
SALAMULLAHU 'ALAIKUM WRH WBT.

rabbuna enta kareem wa enta haleem
wa solli 'ala saidina habibina mustofa S.A.W wa ajma'in.
i'm back again!!!da storm ride EXAM ends!!!
anyway pnah x korg jerit2 cani???SAMBIL LOMPAT2 N TARIK2 RAMBUT...ERM??i mean LIKE dis...
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHH!!!

so if pernah,maka terbukti bhw korg ni samalah ngn makhluk ALLAH yg rupa paras dia agak2 lebih kurg cam nih lah..:

(same tak nih??hee)
hehehehe...joking!actually after been stressed a while homed in tonto nih jer...finally its like a dream(",)...da SUPER DUPER beat of GONG of migrain mg lah sgt teruji bila setiap minit itu mg difikirkan sgt berharga...mana taknye...beze ant setiap paper hanya sehari dua je...barangkali untuk mengkhatamkan keseluruhan buku dalam jumlah 400muka surat adalah sgt tidak masuk akal(mush ma'ul dlm bahasa 'ammi)...

but cane pon NO PAIN NO GAIN..and we all did it!!1 kejayaan yg ana mahu kongsikan bersama...kerena itu teringat ana bagaimana para sahabat dlm setiap 3hari mereka mampu utk menkhatamkan senakhkah ALQURAN..ia tidaklah sesusah mane..pastinya ia memerlukan JIDDIYAH yg OPTIMUM!!dan kami telah buktikan hanya 2 hari utk 400muke surat pon boleh...apetah lg ALQURAN itu dgn bahasa yg lebih mudah dan sgt cantik(subhanallah)..

so utk teman2 ana yg baru selesai examnye...ana mencabar antum utk cuba try aplikasikan skill n teknik bacaan itu pd KITABULLAH SYARIF tuh ya??if x khatamkan 3 4 hari pon..seminggu sekali pon cukupkan..??(amacam tercabar x??ops..TAJDID niat!hee)

so exam pon dah abis..sekarang usah difikirkan lagi tentang natijah setiap paper tuh..just let it all go to ALLAH..HIS da best of judgement..we had done our part and now is his job to do his part..so do a lot of prayer n 'amal of ibadah k...
so..ni antara update program akan dtg before i will fly back to malaysia soon.hee
today untill 15th of jun..:
doing some records...try to take part in composing music and liric in ISMA's compettetion dat will ended in 16th of jun...yup...24 7 will be focused into dat in my mini studio je la...kuikui..beside do some training of da'wah ofcourse la..ngeee

17 to da end of jun...:
my target is to make a long of journey just to visit all my close friends in other state(total KM:788km)...quite enjoying to have sightseeing in egypt ni. you know what i mean..hee..owh don't forget to "beli belah" before i end up my trip soon i.allah..alaa ole-ole gitu la..ahaks

3rd to 7th of julai..:
what i'd expected..PROGRAM MUSIM PANAS ISMA mesir ke2 scr rasminya,bertempat di GAMASA dalam negeri MANSURO(ye ke?hee) bersama hanya dolar mesir 130 sekepala sahaja.. berikutan kepanasan yg tidak dpt dijangkekan(38-43darjah celcius) bakal mengundangkan kontrovesi kehendak anak2 watan malaysia utk dijui sejauh manakah daya tahan fizikal,mental dan ROHANIAH mampu utk utk menampung semua ini..(cam poyo la plk)hahaha...tp cam gitu lah..bukan sekadar program tetapi...??haaa..nantilah ana update all da fun n cruel nanti...

and lastly on 8th of julai:
segalanya spt tak percaye!!setahun dah berlalu rase cam baru je semnit berpisah dgnnya...fuh...i.allah if xde ape2 halangan..i will return back to malaysia for 3month kot..lame gak...pape pon...if setahun nk dibalas ngn 3bulan dirumah pasti xckup utk berkhidmat esp. for parents,family,and masyarakat...

so...gitu lah sedikit sebanyak bout some up to date program n activities..anyway ni nk kongsi skit bbrpa gmbar bgaimana suasansa exam di UNIVERSITI ALAZHAR caw. TONTO(",)

20minit sebelum exam...last revision before enter..cuak!!!

ok dah sampai dewan exam...erm..i mean..not dis one...but dis one k(next picture)??hee..ye..tgk la bwh tuh kt mane kitrg exam.. :P

ahaaa...ni la tempat kitrg exam-kt kaki lima universiti!!what a view!!sgt best n sgt2 sejuk!!

ya allah...tak caye lg ke??tgk la betul2...ok da percaye??hahaha..

well..dis is alazhar...face da fact..da most unique n unexpected...seriusly..i love dis universiti!!alhamdulillah i'm among them;)

Read On 2 comments

mY pLayLisT


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..