Find The Way..

khas buat temanku-disebalik jejaring besi itu

4:47 AM





tarikh 16.11.2008

inilah peristiwa penting bagi kami anak watan malaysia

anda..ye anda yang sedang membaca ruang post ini


tahukah anda apa yang berlaku pada tarikh itu??

mungkin sebahagian yg belajar di luar negara khususnya di mesir

tahu akan peristiwa ini...


jangan terkejut bila mana di pagi hari

anda mampu bergelak ketawa bersama rakan anda

tetapi di petang hari ia berakhir dengan air mata

iya......sentapan jiwa yg bergelora...PERPISAHAN..

mana mungkin hati boleh menerima

jika kita belum mampu bersedia..

isunya mungkin bukan isu ummah..
tp melibatkan individu permata ummah..

akh pokmi(fahmi) & akh umair

2 sahabat..2 teman...

hadirnya mrk digemari
ketiadaan mrk sgt sgt dirasai

1 tahun pertemuan sangat banyak kenangannya
seolah-olah bertahun-tahun lamanya

akan tetapi..gara2 kesulitan undang2 buatan tangan manusia itu
segalanya pahit untuk diterima..!!

petang itu sedang asyik berbual bersama ikhwah2..
syamil datang menyinggah kami dengan tergesa2..
wei korang...dengar ni!!
POKME DAN UMAIR KENE TANGKAAAP...!!!
psl iqomah(visa) rasanya..


info: urusan di mesir sgt berbeza pengurusannya..
urusan yg sepatutnya boleh siap dalam 1hari
memakan masa berhari2@berbulan2 lamanya
...tak faham kenapa...

apee...???
lokap mesir...??



***tergamam...terkedu hilang bicara***


berita itu mula tersebar antara kami penuntut mesir
w.pon mcm2 andaian ceritanya
pada hakikatnya kami berpisah dgn 2 teman itu
iyaa...terpisah krn jejaring besi itu

pasti tidak terbayang apakah nasib mrk di sana
kita mungkin selesa menyarungkan selimut yg empuk bersama baju tebal utk tidur
malangnya mrk hanya berlantaikan simen kasar yg sejuk
malah berbaju sehelai sbg penghagat badan..!
sudah cukup utk kita gambarkan keperitan dlm kesejukkan mrk lagi2
di musim sejuk ini..

(tak cite cane lg cane penderitaan palestin)

everyday counts
3hari...7hari....10hari....genap 12HARI baru kami mendapat respon
pembebesan mrk...

12HARI TAU!!

w.pon 12hari itu cume lebih kurg seminggu5hari..tetapi setiap saat dan detik
itu pasti diselangi dgn ujian emosi..spritual...fizikal...

**tiba2 teringat cerita "Ayat2 cinta"-fahri dlm tahanan**

kini..akibat dari tahanan reman..mrk dibebaskan dgn bersyarat..pulang ke malaysia terus dr
lokap untuk mendapatkan visa...namun tidak pasti samada status pasport mrk diblack listkan atau bagaimana..

maka qamarul,keluarga mangsa dan beberapa ikhwah
terus bergegas ke airport...
hajat dihati utk bertemu malangnya bertukar dgn lambaian jauh yg sekadar mampu utk melepaskan rindu

p/s: sunnah orang berjuang-dikecam..dipenjara..disiksa...hatta dibunuh...semoga pengalaman kalian memberi nafas hammasah dlm erti kata perjuangan...ada dakwah ada mehnah..bersabarlah..dan istiqomahlah...salam rindu dr kami ikhwah malaysia(khusus dr ana)


hanya kerana jejaring besi itu..kau memisahkan kami

pokmi umair

"perpisahan yang sementara sbg persedian untuk pertemuan kekal abadi"

sekadar renungan dan tatapan semua..:

beginilah "ribat" kami..


biarpun persembahan ini simple..namun kami tahu dimanakah ''tingginya nilai ukhuwah kami..''

tambahan..

tangisan itu masih segar di hati kami~
-nyanyian ikhlas dr pokmi(u'r vocal is da best bro-got soul)-

-show ini dirakamkan pd tahun lepas sehari sebelum kami mula berpisah ke negeri masing2..

kami merasakan kemanisan itu...
persoalan..:bagaimanakah pula dgn "ribat ukhuwah" anda...???
Read On 2 comments

sajak-teman di akhir zaman ini..

10:56 AM
salam...




indahnya ukhuwah bila ia betul2 dirasai..
krn kita meyakini selepas meletakkan iman di hati

sekadar perkongsian coretan buat teman2 yg merindukannya..:

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang benar-benar sibuk
Dengan urusan baiki diri nya
Yang ada kini hanya sibuk
Dengan urusan mengumpul dunia
Walau di ketahui dunia ini hanya menipu daya

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bergelumang dengan majlis ilmu menafaat
Yang sanggup bersusah dan penat
Dalam mengejar dan memahami ilmu yang bermanfaat
Yang ada kini hanya lah
Berbangga dengan ijazah yang menjela
Tapi ilmu fardhu Ainnya kosong belaka


teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar meletakan Islam di jiwa
Mengunakan professionnya sebagai matlamat ke akhirat sana
Yang ada hanya ahli professional yang lalai dan leka
Yang hidupnya lebih barat dari barat
Ibadah dan amal terasa amat berat

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bersilaturrahim kerana tiada kepentingan
Yang berhubung hanya niat bertanya khabar
Yang ada hanya berkroni untuk mendapat projek sedia ada
Bersahabat untuk mendapat laba

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita temui
Yang suka berbincang mengenai dosa-dosa sendiri
Yang menghidupkan ilmu yang ada
Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka
Yang ada hanyalah berbincang dosa-dosa orang lain
Yang menghidupkan sunnah barat
Yang melupakan kehidupan akhirat

teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang menjadikan masjid tempat pertemuan
Yang menjadikan program usrah tempat berkenalan
Yang ada hanya komplek untuk tempat membuang umur
Yang menjadikan disko dan pesta sebagai tempat berhibur


teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang menjadikan sunnah Nabi sebagai hiburan
Menjadikan nasyid nyayian harian
Menjadikan selawat ucapan kelaziman
Yang ada hanya artis sebagai bahan pujaan
Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan
Dianggap moden dan berketrampilan

teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang senantisa merasai mati itu sangat hampir
Yang senantiasa merasai jelingan Izrail
Menangis cemas mengenangkan saat kematian
Merintih sayu mengenangkan persediaan
Yang ada hanya panjang berangan-angan
Mengumpul dunia kerja seharian
Seolah kematian itu sangat jauh
Seperti alam barzakh itu tidak di tempuh


krn mrk..aku menjumpaiNYA..


awiz-thaqib-ammar-amin-suhail-syamil


tha bond..inspiring..

akhi-fuad-umar-syed-aiman-awiz-usamah(tiada)


bestfren never ends..(4A 1S)

Awiz-Anas-Arul-Apis-Syamil(tiada)

Read On 8 comments

eXam mOdE!!

11:57 AM

bismillah wal hamdulillah..


selepas beberapa bulan mengELERGICkan diri

dgn tenet...haaa...inilah care ku melepaskan giannya..




menjelang bulan exam bg SPM/STAM/FINAL SEM EXAM..

sedikit ruang realiti yg ana mahu tonjolkan buat tatapan

semua....yaa..tiada unsur mengenakan mana2 individu yaah..

tp if terase..maybe masing2 nanti leh wat sedikit adjusment(islah) yeer.hee


bila tiba musim exam..

kita akan perasan mcm2 gelagat drg..
-ada yg da start studynya sorg2..kt perpustakaan,musolla,kt bwh rimbunan pokok la..etc

-ada pula yg study dgn grouping..yup mg btul drg study..stgh jam bincang..2jam gelak..huhu

-ada pulak yg stgh tuh bila tgk jadual..erm esok paper BM/paper yg mudah...alaa jp lg la..esok2 pon leh study..adekan??




well..inilah realiti student mahasiswa/wi era skg..

saya tak wat2 cite tau..tp anda yg mrelakan cerita ini dibenarkan dgn atitude anda sdr..ops!!

sebuah buku kecil tulisan 'ali mansour
syarah kpd 10 ciri2 peribadi muslim-ALBANNAmeletakkan aspek HARISHON 'ALA WAQTIN menjadi syarat awla kpd kejayaan sesorg..

dalam penulisannya.penulis mengajak utk memahami ttg what's 1st thing 1st.

تقديم اهم من المهم
mendahulukan yg terpenting dr yg penting


apakah belajar??persatuan??sukan??outing bersama kawan2???or apakah dakwah??!

itu sendiri punya iman la jawab ye..

so ini adalah tips yg utama yg perlu korg fhmi..

حسن الإنتهاء على حسن الإبتداء..
kesudahan yg baik bergantung kpd permulaan yg baik

alaaa...da bese dgr...org tau la...huu..itulah ungkapan yg bese diluahkan tanpa segan silu
menyuarakannye..kan?

persoalannya..knp mahu menafikan permulaan yg baik itu dgn urusan yg kedua penting dr yg terpenting..???

maka...apakah prioritasnya itu??beginilah wahai temanku..ambillah beberapa ketika untuk berfikir..risau..dan berubah..

skop hamba kpd tuhannya..:apakah sekian lama anda hidup..anda benar2 melaksanakan tuntutan hak anda sbg hambanya??apakah cukup sekadar dgn syahadatain?solat 5waktu sehari?puasa di bulan ramadhan?zakat?..yakin??bagaimana pantang larangnya??ooooww...baru nk test2..(xpela..mati itu dtgnya scr tiba2)


skop anak kpd kedua ibubapa kita..:taat..tidak meninggikan suara..mendoakan mrk..memberikan keselesaan hidup didunia..segulung ijazah...heee...anda mungkin puas krn mampu membuktikan siapakah diri anda kpd mrk..malangnya...pernahkah anda terfikir..apakah hadiah dr usaha tangan anda sdr cukup membahgiakan mrk??apakah itu yg mrk mahukan??..selagi nyawa dikandung badan..sambutlah sentuhan ibu dan sambutlah seruan ayah dgn ikhlas dan taat krn tiada lg ibu dan ayah selepas mrk menyambut pergi panggilan ilahi...


hak anda dgn keluarga??jiran tetangga??sahabat??ilmu???... (biarkan hati anda berbicara)


jadi...apa kaitan ngn tajuk entry kita pd kali nih..??hee...sekadar mencuri perhatian dgn reality spy kita sama2 sedar...di dalam kesibukan kita utk exam..apakah cukup terlaksana hak2 yg lebih utama itu..apakah krn exam kita hilang dipandangan dari sof pertama setiap awal waktu solat di masjid??apakah krn exam kita terlupa atau buat2 lupa dr menyatakan khbar kpd ibubapa kita??dan apakah krn exam juga kita leka menjenguk2 teman2 kita w.pon sebilik??...

so untuk pengakhirannya...suka ana bawakan sebuah hadtih rasulullah s.a.w yg byk memberikan motivasi kpd ana..

الإيمان تصنع الأعجاءب
iman itu mampu mencipta keajaiban-keajaiban..

yakinlah wahai teman..di dalam apa jua yg anda lakukan..krn IMAN..pasti anda menjumpai keajaiban2 yg mg hanya disediakan utk2 yg menjadikan IMAN sbg pemandunya....


for da last thing...ALL DA BEST KEPADA SEMUA...khusus utk adikku yusra..rindu membuak2 plk..hee

masih ada haRAPAN..

Read On 0 comments

sekian lama

8:43 AM

salamz semuaaa!!!


waduh...waduh....

testing...testing..pssstt..pssstt...ehem!!

ejakan dulu.. B.L.O.G..BLOoOOoG!!!



ampun wahai blog..

nikmatmu udah jarang ku gunakan(3bulan beb)

dahagamu..laparmu...udah lamaku tak suap2kan

ish...segan sudah bila mana tuanmu memisahkan dirimu

bisa sentalan jemari masih segar dek ingatan


owh blogku..(hurm..ape lg ye...)

kaulah tempat luahan hatiku..

kaulah tempat ku utus siratan hatiku

pastinya buat familyku..sahabat seperjuanganku...

maka terimalah kehadiran tuanmu semula..
agar kita laksanakan IA bersama...


p/s:org tue2 kate...if nak masak n mau kasi sedap..kite kne puji2 masakan tu melambung tinggi...harap2 petua ni menjadi la jugak kt blog nih...kuikuikui....


amcam...cukup pujian tak dgn meletakkan pizza ni?...adus(i dont have any idea why i put this pizza in..tErLIuR taKKkk??sengaje.hee)
ok..now the blog is ready to fill in!!ayoooh wahai penulis!!
ahaa...sedikit imbuhan dr ana..erm..saje jaming2 ngn kwn2 selangor..
lagu ANUGERAH YANG TERINDAH-GRADASI
ENJOYY..!

SORI GMBAR XCLEAR..hp nye kualiti.hee

Read On 0 comments

mY pLayLisT


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..