Find The Way..

gaza in attack!!

5:45 PM



dalam keriuhan mencari sisa baki hidupmu di dunia..
di manakah keperihatinan kita..


155 kpd 303 mangsa..meningkat dan terus meningkat...
universiti..hospital..tempat berteduh..
musnah..

1 nyawa org mukmin itu sgt berharga..

hidup tanpa tempat berteduh...??


kalau doa pon tidak mampu
apatah lagi melaungkan takbir dan mengangkat senjata...

maka ambillah kesempatan utk berpuasa sunat isnin dan khamis
bg merebut kesempatan waktu istijab doa bg menjadi asbab
utk ALLAH kabulkan doa buat palestinian di sana

mengapa tidak...?

sumbangan anda adalah pengubat mrk

sama2lah kita berazam dan terus beramal sempena maal hijrah ini dgn menghijrahkan
diri kita menuju ke tahap kesempurnaan iman dalam menzahirkan kepekaan
kita terhadap mereka...


mata nasrullah.....???


Read On 0 comments

3 DAYS-so special to celebrate

1:33 PM
thanx to allah
coz i'm still alive
alive with islam n iman
da biggest blessing dat we'll never forget

kind em....thinking whats da best to start wtih..
yup..THE 3 DAYS SO SPECIAL FOR ME TO CELEBRATE

it is truly happen just in this LAST month of december..:
starting with


+da holy day of 'eidil adha



pagi itu...dalam langkahan kami.. kedengaran suara takbir..

video
amcam..feel x??hee


solat raya pon sudah..so masa utk mkn!! mkn puas2.nk wat keja "menyental" plk pas nih.. sedap tuh...nym..nyam



allahu akbar..allah akbar.. o rite..1 down..2 to go.. boleh tahan lasak lembu di cni(mcm org arab)



er...heee..pas melapah ni la kejenye.. potong2 daging..teringat ptong daging kt umah shah alam ngn ibu.hee


tadaaaa.haa da siap pon masakkanya..(esok ler)

we had a great prog on dat day..
sambutan 3in1(raya+walimah+aqiqah)

and..cam biasa..ada je penglipur lara tu.hee
(old timer+new grup)


+then a night with my best2 buddy

after so many years..
alhamdulillah allah knows best
we met again..
named mohd syamil b. mohd salmi
also known as syamsul..duno why.heee



dtg berhoneymoon dgn zaujah
sambil belanje org xde duit ni.huhu.thanx a bro!!
met u again soon i.allah

xpuas ma jumpa!!ops.lupe d ajd suami org..ehee


+lastly..da unexpected day!!
ahaa...mesti nk tahukan
mg agak tekezut laa..(mg suke at kejutan pon)
ktrg tgh bz study..
but he can came out with an unexpected news!!

ustaz atan's wedding!!


ketibaannya..

video


dan..saat itu~
video


maka...dr kami all da tontowianz(aku tiada)


megucapkan selamat pengantin baru buat XIFU kami USTAZ ATAN dan zaujahnya DR.NIK

"semoga menjejaki sunnah dalam terus membeli
kehidupan dgn sunnah dakwah"



Read On 0 comments

eid mubarak to everyone!!

7:42 AM


THANX FOR DA WONDERFULL YOUTUBE HERE
p/s:CREADIT TO MY LOVELY BIG SISTA KAUTHAR
.....dpt dr brother YAHYA dr US ke??huhu

er..gambar raya hari tuh akan diupdatekan kemudian..salamz
Read On 4 comments

raya...raya..raya..

7:41 AM


dengan kesibukkan study dan amal
tidak menjadi penghalang utk update blog ni
dengan ucapan
SELAMAT HARI RAYA 'EIDULADHA

khas buat ibu dan ayah yg tercinta
adik beradik yg dirindui
guru guru yg sgt berjasa
ikhwah2 yg byk mendamingi
kawan2 semua...ya allah rindunye lah kt korg
dan kpd semua pembaca blog yg sejati...

maka dgn itu...pemilik blog sengaja mengambil kesempatan
utk memperingatkan disamping keghairahan kita dgn bai syair..:

اعمل لدنيك كأنك تعيش أبدا

وعمل لأخيرتك كأنك تموت غدا



leh fahamkan??tiada ada yg lebih berharga
dari saling ingat mengingati..
Read On 0 comments

khas buat temanku-disebalik jejaring besi itu

4:47 AM





tarikh 16.11.2008

inilah peristiwa penting bagi kami anak watan malaysia

anda..ye anda yang sedang membaca ruang post ini


tahukah anda apa yang berlaku pada tarikh itu??

mungkin sebahagian yg belajar di luar negara khususnya di mesir

tahu akan peristiwa ini...


jangan terkejut bila mana di pagi hari

anda mampu bergelak ketawa bersama rakan anda

tetapi di petang hari ia berakhir dengan air mata

iya......sentapan jiwa yg bergelora...PERPISAHAN..

mana mungkin hati boleh menerima

jika kita belum mampu bersedia..

isunya mungkin bukan isu ummah..
tp melibatkan individu permata ummah..

akh pokmi(fahmi) & akh umair

2 sahabat..2 teman...

hadirnya mrk digemari
ketiadaan mrk sgt sgt dirasai

1 tahun pertemuan sangat banyak kenangannya
seolah-olah bertahun-tahun lamanya

akan tetapi..gara2 kesulitan undang2 buatan tangan manusia itu
segalanya pahit untuk diterima..!!

petang itu sedang asyik berbual bersama ikhwah2..
syamil datang menyinggah kami dengan tergesa2..
wei korang...dengar ni!!
POKME DAN UMAIR KENE TANGKAAAP...!!!
psl iqomah(visa) rasanya..


info: urusan di mesir sgt berbeza pengurusannya..
urusan yg sepatutnya boleh siap dalam 1hari
memakan masa berhari2@berbulan2 lamanya
...tak faham kenapa...

apee...???
lokap mesir...??



***tergamam...terkedu hilang bicara***


berita itu mula tersebar antara kami penuntut mesir
w.pon mcm2 andaian ceritanya
pada hakikatnya kami berpisah dgn 2 teman itu
iyaa...terpisah krn jejaring besi itu

pasti tidak terbayang apakah nasib mrk di sana
kita mungkin selesa menyarungkan selimut yg empuk bersama baju tebal utk tidur
malangnya mrk hanya berlantaikan simen kasar yg sejuk
malah berbaju sehelai sbg penghagat badan..!
sudah cukup utk kita gambarkan keperitan dlm kesejukkan mrk lagi2
di musim sejuk ini..

(tak cite cane lg cane penderitaan palestin)

everyday counts
3hari...7hari....10hari....genap 12HARI baru kami mendapat respon
pembebesan mrk...

12HARI TAU!!

w.pon 12hari itu cume lebih kurg seminggu5hari..tetapi setiap saat dan detik
itu pasti diselangi dgn ujian emosi..spritual...fizikal...

**tiba2 teringat cerita "Ayat2 cinta"-fahri dlm tahanan**

kini..akibat dari tahanan reman..mrk dibebaskan dgn bersyarat..pulang ke malaysia terus dr
lokap untuk mendapatkan visa...namun tidak pasti samada status pasport mrk diblack listkan atau bagaimana..

maka qamarul,keluarga mangsa dan beberapa ikhwah
terus bergegas ke airport...
hajat dihati utk bertemu malangnya bertukar dgn lambaian jauh yg sekadar mampu utk melepaskan rindu

p/s: sunnah orang berjuang-dikecam..dipenjara..disiksa...hatta dibunuh...semoga pengalaman kalian memberi nafas hammasah dlm erti kata perjuangan...ada dakwah ada mehnah..bersabarlah..dan istiqomahlah...salam rindu dr kami ikhwah malaysia(khusus dr ana)


hanya kerana jejaring besi itu..kau memisahkan kami

pokmi umair

"perpisahan yang sementara sbg persedian untuk pertemuan kekal abadi"

sekadar renungan dan tatapan semua..:

beginilah "ribat" kami..
video

biarpun persembahan ini simple..namun kami tahu dimanakah ''tingginya nilai ukhuwah kami..''

tambahan..

tangisan itu masih segar di hati kami~
-nyanyian ikhlas dr pokmi(u'r vocal is da best bro-got soul)-

-show ini dirakamkan pd tahun lepas sehari sebelum kami mula berpisah ke negeri masing2..

kami merasakan kemanisan itu...
persoalan..:bagaimanakah pula dgn "ribat ukhuwah" anda...???
Read On 2 comments

sajak-teman di akhir zaman ini..

10:56 AM
salam...




indahnya ukhuwah bila ia betul2 dirasai..
krn kita meyakini selepas meletakkan iman di hati

sekadar perkongsian coretan buat teman2 yg merindukannya..:

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang benar-benar sibuk
Dengan urusan baiki diri nya
Yang ada kini hanya sibuk
Dengan urusan mengumpul dunia
Walau di ketahui dunia ini hanya menipu daya

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bergelumang dengan majlis ilmu menafaat
Yang sanggup bersusah dan penat
Dalam mengejar dan memahami ilmu yang bermanfaat
Yang ada kini hanya lah
Berbangga dengan ijazah yang menjela
Tapi ilmu fardhu Ainnya kosong belaka


teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar meletakan Islam di jiwa
Mengunakan professionnya sebagai matlamat ke akhirat sana
Yang ada hanya ahli professional yang lalai dan leka
Yang hidupnya lebih barat dari barat
Ibadah dan amal terasa amat berat

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bersilaturrahim kerana tiada kepentingan
Yang berhubung hanya niat bertanya khabar
Yang ada hanya berkroni untuk mendapat projek sedia ada
Bersahabat untuk mendapat laba

teman di akhir zaman ini
Payah untuk kita temui
Yang suka berbincang mengenai dosa-dosa sendiri
Yang menghidupkan ilmu yang ada
Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka
Yang ada hanyalah berbincang dosa-dosa orang lain
Yang menghidupkan sunnah barat
Yang melupakan kehidupan akhirat

teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang menjadikan masjid tempat pertemuan
Yang menjadikan program usrah tempat berkenalan
Yang ada hanya komplek untuk tempat membuang umur
Yang menjadikan disko dan pesta sebagai tempat berhibur


teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang menjadikan sunnah Nabi sebagai hiburan
Menjadikan nasyid nyayian harian
Menjadikan selawat ucapan kelaziman
Yang ada hanya artis sebagai bahan pujaan
Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan
Dianggap moden dan berketrampilan

teman di akhir zaman ini
Susah untuk kita temui
Yang senantisa merasai mati itu sangat hampir
Yang senantiasa merasai jelingan Izrail
Menangis cemas mengenangkan saat kematian
Merintih sayu mengenangkan persediaan
Yang ada hanya panjang berangan-angan
Mengumpul dunia kerja seharian
Seolah kematian itu sangat jauh
Seperti alam barzakh itu tidak di tempuh


krn mrk..aku menjumpaiNYA..


awiz-thaqib-ammar-amin-suhail-syamil


tha bond..inspiring..

akhi-fuad-umar-syed-aiman-awiz-usamah(tiada)


bestfren never ends..(4A 1S)

Awiz-Anas-Arul-Apis-Syamil(tiada)

Read On 8 comments

eXam mOdE!!

11:57 AM

bismillah wal hamdulillah..


selepas beberapa bulan mengELERGICkan diri

dgn tenet...haaa...inilah care ku melepaskan giannya..




menjelang bulan exam bg SPM/STAM/FINAL SEM EXAM..

sedikit ruang realiti yg ana mahu tonjolkan buat tatapan

semua....yaa..tiada unsur mengenakan mana2 individu yaah..

tp if terase..maybe masing2 nanti leh wat sedikit adjusment(islah) yeer.hee


bila tiba musim exam..

kita akan perasan mcm2 gelagat drg..
-ada yg da start studynya sorg2..kt perpustakaan,musolla,kt bwh rimbunan pokok la..etc

-ada pula yg study dgn grouping..yup mg btul drg study..stgh jam bincang..2jam gelak..huhu

-ada pulak yg stgh tuh bila tgk jadual..erm esok paper BM/paper yg mudah...alaa jp lg la..esok2 pon leh study..adekan??




well..inilah realiti student mahasiswa/wi era skg..

saya tak wat2 cite tau..tp anda yg mrelakan cerita ini dibenarkan dgn atitude anda sdr..ops!!

sebuah buku kecil tulisan 'ali mansour
syarah kpd 10 ciri2 peribadi muslim-ALBANNAmeletakkan aspek HARISHON 'ALA WAQTIN menjadi syarat awla kpd kejayaan sesorg..

dalam penulisannya.penulis mengajak utk memahami ttg what's 1st thing 1st.

تقديم اهم من المهم
mendahulukan yg terpenting dr yg penting


apakah belajar??persatuan??sukan??outing bersama kawan2???or apakah dakwah??!

itu sendiri punya iman la jawab ye..

so ini adalah tips yg utama yg perlu korg fhmi..

حسن الإنتهاء على حسن الإبتداء..
kesudahan yg baik bergantung kpd permulaan yg baik

alaaa...da bese dgr...org tau la...huu..itulah ungkapan yg bese diluahkan tanpa segan silu
menyuarakannye..kan?

persoalannya..knp mahu menafikan permulaan yg baik itu dgn urusan yg kedua penting dr yg terpenting..???

maka...apakah prioritasnya itu??beginilah wahai temanku..ambillah beberapa ketika untuk berfikir..risau..dan berubah..

skop hamba kpd tuhannya..:apakah sekian lama anda hidup..anda benar2 melaksanakan tuntutan hak anda sbg hambanya??apakah cukup sekadar dgn syahadatain?solat 5waktu sehari?puasa di bulan ramadhan?zakat?..yakin??bagaimana pantang larangnya??ooooww...baru nk test2..(xpela..mati itu dtgnya scr tiba2)


skop anak kpd kedua ibubapa kita..:taat..tidak meninggikan suara..mendoakan mrk..memberikan keselesaan hidup didunia..segulung ijazah...heee...anda mungkin puas krn mampu membuktikan siapakah diri anda kpd mrk..malangnya...pernahkah anda terfikir..apakah hadiah dr usaha tangan anda sdr cukup membahgiakan mrk??apakah itu yg mrk mahukan??..selagi nyawa dikandung badan..sambutlah sentuhan ibu dan sambutlah seruan ayah dgn ikhlas dan taat krn tiada lg ibu dan ayah selepas mrk menyambut pergi panggilan ilahi...


hak anda dgn keluarga??jiran tetangga??sahabat??ilmu???... (biarkan hati anda berbicara)


jadi...apa kaitan ngn tajuk entry kita pd kali nih..??hee...sekadar mencuri perhatian dgn reality spy kita sama2 sedar...di dalam kesibukan kita utk exam..apakah cukup terlaksana hak2 yg lebih utama itu..apakah krn exam kita hilang dipandangan dari sof pertama setiap awal waktu solat di masjid??apakah krn exam kita terlupa atau buat2 lupa dr menyatakan khbar kpd ibubapa kita??dan apakah krn exam juga kita leka menjenguk2 teman2 kita w.pon sebilik??...

so untuk pengakhirannya...suka ana bawakan sebuah hadtih rasulullah s.a.w yg byk memberikan motivasi kpd ana..

الإيمان تصنع الأعجاءب
iman itu mampu mencipta keajaiban-keajaiban..

yakinlah wahai teman..di dalam apa jua yg anda lakukan..krn IMAN..pasti anda menjumpai keajaiban2 yg mg hanya disediakan utk2 yg menjadikan IMAN sbg pemandunya....


for da last thing...ALL DA BEST KEPADA SEMUA...khusus utk adikku yusra..rindu membuak2 plk..hee

masih ada haRAPAN..

Read On 0 comments

sekian lama

8:43 AM

salamz semuaaa!!!


waduh...waduh....

testing...testing..pssstt..pssstt...ehem!!

ejakan dulu.. B.L.O.G..BLOoOOoG!!!



ampun wahai blog..

nikmatmu udah jarang ku gunakan(3bulan beb)

dahagamu..laparmu...udah lamaku tak suap2kan

ish...segan sudah bila mana tuanmu memisahkan dirimu

bisa sentalan jemari masih segar dek ingatan


owh blogku..(hurm..ape lg ye...)

kaulah tempat luahan hatiku..

kaulah tempat ku utus siratan hatiku

pastinya buat familyku..sahabat seperjuanganku...

maka terimalah kehadiran tuanmu semula..
agar kita laksanakan IA bersama...


p/s:org tue2 kate...if nak masak n mau kasi sedap..kite kne puji2 masakan tu melambung tinggi...harap2 petua ni menjadi la jugak kt blog nih...kuikuikui....


amcam...cukup pujian tak dgn meletakkan pizza ni?...adus(i dont have any idea why i put this pizza in..tErLIuR taKKkk??sengaje.hee)
ok..now the blog is ready to fill in!!ayoooh wahai penulis!!
ahaa...sedikit imbuhan dr ana..erm..saje jaming2 ngn kwn2 selangor..
lagu ANUGERAH YANG TERINDAH-GRADASI
ENJOYY..!

video

SORI GMBAR XCLEAR..hp nye kualiti.hee

Read On 0 comments

i'm back!!!

6:58 AM

the JoURNeY..
the MomENTs..
the mEMOriES..
the LAugHS..
the pAIn....

those things...REALLY HAPPEN within

3 months and 2 weeks.....

lots of stuff to share..but let me keep it as a secret..

the point is..:

NOW I'M BACK...

i'm back to where i'm starting to be somebody..


may the way of brigthness leed me to HIM ameen...i.allah...






it's a start to ChaNgE....the destiny...rabbuna ma'aya...
Read On 0 comments

haaaa..tgk ni..

9:49 PM
salamun 'alaik

just wana share wif u guys since

everyone keep asking me bout

"xde ke video2 arraid time wat show..?"

so..ni antara koleksi yg ana sdr baru dpt

show thun lepas di hira'(a week before i went to egypt)..


video


dan yg ini...cume...

video

sori la...xdpt nk upload sampai abis.hee

nanti2la masukan lg...salam..pening2!
Read On 0 comments

SGT LA BUZZYyyyYyYY...!!

5:06 PM



salam....





alhamdulillah saye skg da ade kt bumi malaysia...
jauh dr kwn2 yg kt mesir tuh
sekali sekala sgt2 la rindu kt drg tuh...


tp nk wat cane
bak kate zaid nasir:
bumi ini sentiasa berputar
ada kalanya kita yg ke depan
ada kalanya pula kita yg ke belakang



so tup tap tup tap...
SUHAIL SUFIAN pon da kawen bersame zaujahnye HASANAH..
sorg lagi kwn karib SYAMIL SALMI pon da kawen gk ngn classmate ktrg mase kt alamin bangi dlu MUSFIRAH...



gambar???haaaaaaaa...itu tanye drg la...drg x copy pon utk aku..sadis btul
xpelaa....bumi ini sentiasa berputar!!hahaha..



so skg tgh sibuk ngn persiapan utk WEDDING MUADZ N MUSAB pulak
kedua2 abg aku...bagus la da kawen...da lame pon idup membujang
cepat2 skit pon lg bagus..xdela aku langkah bendul nanti..kuikui



so kengkawan...aku mintak maap la sgt sbb xsempat nk contact2..chating ke ape ke
xdemase nk wat tuh sume wat mase nih...serius!!
so take care...JAGE IMAN N AMAL..dan juge RIBAT UKHUWAH....



salam...see u all in doa n amal..
Read On 2 comments

sharing to share with

5:01 PM
its almost a year i think so...
suatu pengalaman yg takkan ku luputkan dlm ingatan..
dan tetibe rase nk taip 4 entry kali ni...

begini...in 2007
muawwidz menjadi pengarah??pengarah pe..???!!
KEM ANAK SOLEH KE-3...(tak pnah terfikir.hehehe)
woOOoo....mcm gempak...tp cane prog??
GEMPAK tak??.....hows da result??feedback parents??



well..mungkin lebih baik ana citekan jela pengalaman menemu bual salah seorg ibu yg menghantarkan 2 orang anaknya ke program tersebut(seingat ana la..not exactly da same)

awez :assalamaualaikum makcik..so bagaimana dgn program kami??ada apa2 perubahan yg makcik nmpak pd anak makcik sdr??apa pandangan makcik ttg program ini?perlu diteruskan atau bgaimana??

dgn senyuman menggambarkan keikhlasan lantas makcik pon menjawab :makcik biasa hantar anak2 makcik pergi ke program sebegini setiap tahun waktu cuti sekolah..tp inilah kali pertama makcik lihat anak2 makcik seronok sgt dgn program mcm tu..balik je rumah..anak2 terus bukak cerita td amin buat itu buat ini..pastu amin dpt gula2 sebab dpt jwb soalan..bla bla...tp yg paling menyejukkan hati makcik...kesan dr program tersebut..anak2 makcik rajin pergi ke surau,mengaji,tolong makcik dan pakcik buat kerja2 di rumah..dan yg paling buat makcik terharu..anak makcik siap boleh ajar adik dia yg kecik skali tu utk bersolat....

awez(dlm keadaan tersipu2 gedik):alhamdulillah..mg itu tujuan dan matlamat kami buat program sebegini..bg kami..kami anggap semua peserta ni mcm adik2 kami sdr..kami didik..ajar..nasihat..tunjukkan qudwah krn kami tau..mrk ini anak2 yg suci dr debu dosa dan kami tak mau mrk dibesarkan dgn dusta dan hina..w.pon mcm2 kerenahnya..itulah hakikat anak2 yg baru mula utk menapak kemudian berjalan dan terus berlari..kami sekadar berkongsi ilmu,rasa kasih sayang dan pengalaman..jd apa harapan makcik atau mungkin ada idea ke sbgainya??

makcik :patutlah suka sangat anak2 makcik ni dgn kamu semua..(ketawa)..makcik nk mintak satu je harapan dr kamu semua ni..."teruskanlah utk buat program ini setiap tahun..jgn berhenti sekerat jalan!!"selain didikan dirumah..makcik rasa ini proses didikan yg terbaik utk anak2 kami..i.allah tahun depan makcik akan tolong promotekan program ni kt kwn2 makcik...makcik yakin program sebegini boleh pergi jauh...

sedang asyik mendengar luahan hati seorg ibu..kami tersentak dan terkedu melihat gelagat anak2nya yg cuba2 mahu meniru lagat kami(fasi2)si abg sedang buat aksi spt sedang mengajar(sambil pgang pen dan buku)..adik pula duduk khusyuk mendengar..
si ibu???bersama deraian air mata ketenangan..ibu mula tersenyum riang..pastinya lirikan senyuman itu menjadi penawar buat dirinya selamanya..

perbualan kami disudahi dgn kepuasan..besar sungguh harapan ibubapa dlm melihat peribadi dan masa depan generasi anak2...ttp bagaimana pula anak2 melihat dirinya??(tepuk dada tanya iman..)

maka dgn itu..kami cuba merealisasikan harapan ibu2 dan bapa2 disana...terus dan terus melangkah...kem anak soleh ke-4 pon menyusul dan sgt excited utk ana kongsikan apb. prog kali ini lebih menarik aktivitinya dan utuh jaya kegemilangannya..berkat doa ibubapa dan usaha murni kami..i.allah tiada ruang utk kami berhenti..kan??kan??(khusus utk2 adik2 junior ;)..)

so creadit for..:

a thousand of thanx kpd kakak2 dan abang2 senior (esp. kak sarah dan abg imran.ehem2)yg byk memberikan tunjuk ajar dan kesanggupan utk memberikan ruang dan peluang kpd kami mencuba..
tak lupa kpd adik2 junior yg sgt comitted w.pon ada kesibukkan dan sbgainya...
yang pastinya.. YOU ALL DA BEST LA!!esp. pangarah tahun ni:AFIQ bin ABDULLAH(you're rock man!!hee) and my sista(yusra!!) sbg ape ntah s/u ek?hee

p/s:
"ketahuilah apabila ibu menangis gembira krn anaknya..baginya syurga...tetapi apabila tangisannya duka krn anaknya...awaslah..pasti baginya neraka"
Read On 4 comments

ahaa...take5 to interprete..;)

10:41 AM
salam...
dlm kesibukan cuba menghabiskan bbrp buku sebelum berangkat pulang
sengaja ana nak kongsikan "some AWESOME things" yg agak mencabar
tapi best utk "diaktifkan" bg yg suka pd cabaran!!



maybe ada yang akan berpendapat bende ni bukan budaya kita or sampai ada istilah tak thiqqoh utk diikuti..??why not if dis thing might be da way to attract da mad'us out there coz for sure ini lah trend budak2 zaman sekarang..memandangkan ana pon ikut terlibat dalam proses membesar mengikut fitrah remaja..naluri utk berkata tidak utk cabaran ini adalah tidak tepat..so why not to try if you wish for??

---CHooOPp!!----
if mg itu pilihan dan kebolehan anda..make it as a wasilah for it..mg ada ruang utk itu but remember to be urself of IMANIAH indeed..kdg2 bila dah terlampau syok dgn sesuatu perkara maka takut2 yg LAIN boleh terlupa..(just peringatan utk diri sendiri khususnya)


ok sambung...
to make it clear..this what they called ''PARKOUR OR FREE RUNNING"it is invented by Frenchman David Belle(alaa HERO cite B13 tu laa)has spread to da rest of da world including MALAYSIA too(mesir??i'm da inventor soon.hee)





so it is a physical activity which resembles martial arts..yup!!(every kind of martial arts)the aim of which is to move point to another as efficiently and quickly as possible by using da abilities of the human body..(quite tough uh??)


actually it keeps u really fit and encourages you to increase strength so you can go for bigger and bigger jump..it might look very dangerous but it teach you discipline and if you dont try to do some advanced moves too early it's perfectly safe..paling kurang pon seliuh atau kejang otot je..kalau dah biasa nanti..no serius injuries wil came off k?




NO STRINGS EVEN SPIDER WEB TRICKS..NO SYIRIK2 OR KHURAFAT2 LAA..ITS JUST SO REAL!!


so just seat back and relax and enjoy of some awesome triks to see(diingatkan just for those yang sukakan game nih)

video

sori if muzik die cam kuat n perit skit.heeok let see da next one..

video

ahaaaa...maybe you guys cam perasan kan sape yg terlibat scr langsung dlm pembikinan movie nih..this is some example of wasilah that i mentioned about..nice editing and moves(w.pon masih fresh dan msg agak umum...da'wah bukan pd sijil..umur..pangkat dan title!!)..keep doing it for 1 reason ;)

p/s; tiada kesempitan dalam pemilihan wasilah dalam berdakwah...what do you have is what you can give..terus dan terus laksanakannya~

Read On 0 comments

antara reputasi dan realiti..

12:12 PM
assalamu'alaikum...


oh allah..please let us be upon you.

we never have a second to betray you..

please bring back da truth of islam right on track

please dont make us suffer

suffer from a dictator...!!


sangat2 menyentak hati...rasa mau rebah je jiwa nih...mane taknye...dlm kekhusyukkan study 3 4 hari lepas 4 last exam paper...kami di sini dikejutkan dgn kenaikan minyak yg tidak ada signifikan tinggi nilainya sehingga mencecah 80sen utk minyak petrol dan RM1 utk diesel..



pelik bin ajaib, Malaysia sbg ngra pengeluar minyak boleh terhambat menaikkan minyak semahal itu dan harganya pasti akan terus meningkat lagi. Sepatutnya apb harga minyak dunia mahal, sudah tentu pendapatan negara juga sepatutnye bertambah..barula seimbang spy rakyat pula tidak hidup sakit dan melarat..



mungkin ana bukanlah orang yang sesuai membicarakan isu ini..tp ini adalah isu bersama dan menjadi keterbukaan utk menyuarakan isi hati yang begitu pelik memifikirkannya..




sudah menjadi kelaziman bg kerajaan meletakkan alasan yang semua maklum tidak langsung munasabahnya...apakah kita masih lg dlm bancian dlm kadar harga minyak yg terendah sedangkan beberapa negara spt venezuela(o.16 perliter) dan bbrpa ngra lain masih statik di bawah paras (USD1 perliter)



mengapa ingin dibandingkan takrif harga minyak dinegara(RM2.78) kita dgn negara jiran spt singapura dan thailand sedangkan mrk bukan negara pengeluar minyak...qiasnya JANGAN bandingkan antara epal dgn oren..harga pasti berbeza krn dr jenis yg berlainan..


sepatutnya kerajaan kena memikirkan bahawa rakyat jelata hari ini semakin tertekan dan terhimpit. Tidak habis dengan isu harga beras yang dulu berharga RM9.00 untuk 5 kilo kini meningkat sampai RM17.00.kemudian kadar 12%peningkatan utk harga elektrik..kini minyak pula??? Inilah negaraku sekarang di bawah pemerintahan BN.




bagaimanalah keadaannya ibubapa kita di sana dalam cuba sedaya upaya memikirkan utk membebaskan diri dr cengkaman kesempitan hidup sebegini...dgn masalah belanjawan utk kos tanggungan persekolahan anak2..makan minum mrk lg..sewa rumah..kereta..berbagai lg..bagaimana utk merasakan hidup yg senang sedangkan misi kerajaan sifar kadar kemiskinan sikit pon tak menampakkan hasilnya seolah2 bertukar menjadi misi sifar kesenangan!!hurm...tak sudah2 lagi ke nak nyusahkan hidup rakyat??inilah masanya kita memberi peluang kpd PAKATAN utk mendahului pemerintahan di negara kita...give a chance to change!!

bagaimana ye keadaan ibu n ayah skg??hmm

Read On 2 comments

i'm back again!!

8:21 AM
SALAMULLAHU 'ALAIKUM WRH WBT.

rabbuna enta kareem wa enta haleem
wa solli 'ala saidina habibina mustofa S.A.W wa ajma'in.
i'm back again!!!da storm ride EXAM ends!!!
anyway pnah x korg jerit2 cani???SAMBIL LOMPAT2 N TARIK2 RAMBUT...ERM??i mean LIKE dis...
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHH!!!

so if pernah,maka terbukti bhw korg ni samalah ngn makhluk ALLAH yg rupa paras dia agak2 lebih kurg cam nih lah..:

(same tak nih??hee)
hehehehe...joking!actually after been stressed a while homed in tonto nih jer...finally its like a dream(",)...da SUPER DUPER beat of GONG of migrain mg lah sgt teruji bila setiap minit itu mg difikirkan sgt berharga...mana taknye...beze ant setiap paper hanya sehari dua je...barangkali untuk mengkhatamkan keseluruhan buku dalam jumlah 400muka surat adalah sgt tidak masuk akal(mush ma'ul dlm bahasa 'ammi)...

but cane pon NO PAIN NO GAIN..and we all did it!!1 kejayaan yg ana mahu kongsikan bersama...kerena itu teringat ana bagaimana para sahabat dlm setiap 3hari mereka mampu utk menkhatamkan senakhkah ALQURAN..ia tidaklah sesusah mane..pastinya ia memerlukan JIDDIYAH yg OPTIMUM!!dan kami telah buktikan hanya 2 hari utk 400muke surat pon boleh...apetah lg ALQURAN itu dgn bahasa yg lebih mudah dan sgt cantik(subhanallah)..

so utk teman2 ana yg baru selesai examnye...ana mencabar antum utk cuba try aplikasikan skill n teknik bacaan itu pd KITABULLAH SYARIF tuh ya??if x khatamkan 3 4 hari pon..seminggu sekali pon cukupkan..??(amacam tercabar x??ops..TAJDID niat!hee)

so exam pon dah abis..sekarang usah difikirkan lagi tentang natijah setiap paper tuh..just let it all go to ALLAH..HIS da best of judgement..we had done our part and now is his job to do his part..so do a lot of prayer n 'amal of ibadah k...
so..ni antara update program akan dtg before i will fly back to malaysia soon.hee
today untill 15th of jun..:
doing some records...try to take part in composing music and liric in ISMA's compettetion dat will ended in 16th of jun...yup...24 7 will be focused into dat in my mini studio je la...kuikui..beside do some training of da'wah ofcourse la..ngeee

17 to da end of jun...:
my target is to make a long of journey just to visit all my close friends in other state(total KM:788km)...quite enjoying to have sightseeing in egypt ni. you know what i mean..hee..owh don't forget to "beli belah" before i end up my trip soon i.allah..alaa ole-ole gitu la..ahaks

3rd to 7th of julai..:
what i'd expected..PROGRAM MUSIM PANAS ISMA mesir ke2 scr rasminya,bertempat di GAMASA dalam negeri MANSURO(ye ke?hee) bersama hanya dolar mesir 130 sekepala sahaja.. berikutan kepanasan yg tidak dpt dijangkekan(38-43darjah celcius) bakal mengundangkan kontrovesi kehendak anak2 watan malaysia utk dijui sejauh manakah daya tahan fizikal,mental dan ROHANIAH mampu utk utk menampung semua ini..(cam poyo la plk)hahaha...tp cam gitu lah..bukan sekadar program tetapi...??haaa..nantilah ana update all da fun n cruel nanti...

and lastly on 8th of julai:
segalanya spt tak percaye!!setahun dah berlalu rase cam baru je semnit berpisah dgnnya...fuh...i.allah if xde ape2 halangan..i will return back to malaysia for 3month kot..lame gak...pape pon...if setahun nk dibalas ngn 3bulan dirumah pasti xckup utk berkhidmat esp. for parents,family,and masyarakat...

so...gitu lah sedikit sebanyak bout some up to date program n activities..anyway ni nk kongsi skit bbrpa gmbar bgaimana suasansa exam di UNIVERSITI ALAZHAR caw. TONTO(",)

20minit sebelum exam...last revision before enter..cuak!!!

ok dah sampai dewan exam...erm..i mean..not dis one...but dis one k(next picture)??hee..ye..tgk la bwh tuh kt mane kitrg exam.. :P

ahaaa...ni la tempat kitrg exam-kt kaki lima universiti!!what a view!!sgt best n sgt2 sejuk!!

ya allah...tak caye lg ke??tgk la betul2...ok da percaye??hahaha..

well..dis is alazhar...face da fact..da most unique n unexpected...seriusly..i love dis universiti!!alhamdulillah i'm among them;)

Read On 2 comments

sikit lagi!!

10:52 PM
TiMe OutT!!!
what can i say
ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm......
nothing except...
i'm going crazy reading about 800pages in arabic with tiny comel2 thing writing!!!!
huuuuuuuuh...well...nk xnk...dis is alazhar...special!!really special!!SAYANG KT AZHAR!!heee
ok..no time to waste...there is 2 days to go before ujian syafawi
and ada 350muka surat lg yg perlu dihadamkan..wuu..i.allah
tiada apa yg mustahil melainkan yg mustahil dari yg MAHA mustahil..
so have to TAWAQQUF(stop) sebentar..
plz make doas for us here...
becoz we never forget to pray for u outside there..
"addo'a shillah bainana"
syarat pd kejayaan is NO PAIN NO GAIN...hurm
siapa ada resepi kejayaan lain??
palm to da sky to make a lot of doas for our best findeena wa addunia walakhirah....
p/s:otak duk pk nk balik malaysia je skg..hee..hee...fokus2!!
Read On 3 comments

kau dan aku...siapa??

11:23 PM
mamai sungguh pagi ni..sedang mencari henset canggih O2 aku..aku terjumpa sebuah buku yg padanya ada seribu kenangan menanti dibuka.." mutaba'ah amal "zmn sekolah dlu...selepas dibelek2....tiba2 hatiku bermonolog sendirian..:


(bukan gmbar penulis yg sebenar)


aku bangun pagi...tp pagi ku diwaktu matahari meninggingi

aku tetap solat...tp solatku diakhir waktu...??

aku juga pergi ke masjid...tp bila berkumandang azan jumaat

aku xpernah lupa utk berdoa...tp doaku bila aku susah dan berhajat

er....
oOoOOooooOOittt!!!!!
siapakah dirimu untuk menilai diriku ini!!
biarlah aku begini...
asal aku bahagia dah la...ada aku kaco hidup ko ke??
huh...gi blah a tarbiyah2 nih...aku da idup senang ngn suasana cni!!

lantas ku bangun meninggalkan cermin itu..
semenjak 2menjak ni cermin itu yg byk memberikan aku ketegangan emosi

hurm...itulah cermin yg pd suatu ketika byk memberi ransangan pd diriku

bila ku berduka...cerminlah tpt mengadu
bila aku gembira...senyuman riang ku lemparkan padanya
hurm...terselit juga pdnya kata2 mutiara yg byk memberi injeksi pd diriku;
ADDUNIA SA'AH...FAJ'ALNAHA ATTHO'AH
(dunia ini sementara..maka laksanakannya bersama ketaatan)
juga terselit kata2 semangat;
STAND STILL TO HOLD DA FIELD!!
hurm..ape ntah lg..byk je kata2...bukan bg pape pon utk aku..buang masa je!!
maka terus aku beredar meninggalkan cermin diriku itu..
selangkah demi selangkah ku menjauhinya..
makin kuat rintihan ia memanggil..
aaaaaaaaa...abaikan...aku adalah aku yg baru sekarang
biarlah aku nk wat ape pon....!

waaAaaaaaAAAaaaaarghh!!!
ko nak ape lg...aku berang lantas ku melempar kejam seketul batu direct
kene cermin itu...berderai lah ia....hahahahahaha...puas aku!!

ku meninggalkan ia hanya dgn kemarahan aku..maka tamatlah riwayat sebuah yg cermin yg pernah menjadi teman rapatku suatu ketika dahulu..
erm....aku puas dalam duka...perlukah aku berbuat begitu...???
dahla..lupakan..kehidupan aku tak ada kene mengena dgn cermin tuh.

OOooOoUuucCH!!terjenggkit2 aku menahan pedih selepas terpijak halusan kesan cermin itu..aku duduk..ku cuba keluarkan kaca itu...


bersama linangan air mata kepedihan yg tersimpan..aku terlihat akan keratan sebuah nota yg terselit skali bersama serpihan deraian cermin itu...suatu kata2 yang padanya ada maksud sgt2 tersirat..;
AN TAKHSHALLAHA KAANAKA TARAHU(riwayat imam muslim)
takutlah allah sebagaimana kamu melitahNYA

tersingkap semula kenangan lama dibangku sekolah dulu...kaget..
..owh!"ini catitan yg telah aku catitkan sewaktu usrah 4thn dahulu"aku beromongan lg
padanya aku sgt tersentuh akan konsep IHSAN selepas ISLAM dan IMAN...
bagaimana indah dan syumulnya islam mengajar penganutnya utk memahami dan menyedari
sehingga sekecil2 perkara iaitu NIAT IKHLAS KRN ALLAH..
saidina ALI karamallah wajha pernah berkata...
ANNIATUN YAHTAJU ILA NIAH
niat itu perlu kepada niat yg lain
apa afdhal dan hikmahnya arrasul s.a.w mengajarkan kita ttg ikhlas..?
tak boleh ke berusaha gile2 tanpa niat..??
bukan ke ALLAH nilai pd usaha kite..??
hurm...ku meninggalkan persoalan itu bersama juhud utk menggali sendiri jwpan itu..

lamunan ku berubah terhadap sabda arrasul s.a.w
BALLIGHU 'ANNI WALAU AYAT
sampaikan kepadaku walau pon sepotong ayat

aku sgt2 mengagumi para sahabat...dgn hanya sepotong ayat itu terhidang kata2 MUTIARA yg ditafsirkan bhw ballighu itu (amal) dan ayat itu (ilmu)..maka tidak dpt tidak..terlaksana padanya hukum ilmu itu perlu kpd amal..bukan sekadar ilmu dan teori yg makin canggih dijumpai manusia tp pd amal??...hampeh!!~..jawabku sepontan..hurm


krn ALFAHMU dan IMANnya pd ayat tersebut..natihjahnya..mrk mampu utk membuka ROM dan parsi sehingga berjaya menguasai hampir 2/3 dari dunia...berbanding dgn kita...apa yang boleh kita banggakan??dgn terlengkapnya sebuah mashaf ALQURAN pon kita boleh rela dan berdiam diri melihat musuh menghenyak keji ke atas kita..TAK MALUKAH KITA!!?aku mula bertanya memberi respon pd lamunan scr sedar itu...

tok..tok..tok...awEeEEEz!!!
ibu nih...knp tuh??ibu dgr bunyi mcm cermin pecah je td...are u ok..??jom turun makan..

uh??uh???tersentak..umpama line tenet yg tibe2 terdisconnect..lantas menghentikan siaran lamunan itu dgn segera memberi respon pd ibu..
yeeee ibu..i'm ok..nothing to be worry..cermin je pecah...xde pape..jp lg awez turun ye...
aku menggagahi jua utk bangkit dari posisi duduk td..
aku lemah..tp kerana berbekalkan pelbagai persoalan yg ingin ku temui juga jawapan td...aku bingkas bangun..huuuuh...!
aku bangun...aku berdiri...tapi kali ini..aku rasakan bangun dan berdiri ku berbeza...bangun
dan diri aku bersama azam dan niat yg unggul...dada aku sebak tapi...tenang krn tiada lg duka yg menyelubungi lama kini...w.pon aku sedar darah dari kaki dek serpihan cermin itu terus mengalir....aku senyum puas...krn kau cermin...w.pon krn kekejamanku...kau tetap menyayangi diri ku ini dgn memberi sentakan bisa kacamu utk aku terus sedar...
siapakah aku disebalik cermin itu?...apakah itu adalah diriku w.pon kau hanya pantulan imej muawwidz...apakah aku sedar aku tetap diriku w.pon jauh dari bayangan cermin itu..??
dimanakah keihklasan ternilai??pada hasil??atau pada usaha..??
janganlah kau menyalahi dirimu...krn kehidupanmu masih berbaki utk merampas segala peluang yg ada...
kau dan aku...siapa yang bernilai???tiada taranya sebelum renungan disebalik cermin muhasabah..kesedaran..keinsafan..perubahan..


ku pergi bersama linangan air mata semangat keazaman..langkahku langkah yg teratur dan tersusun...

the end..
p/s:watak ini tiada kaitan hidup atau mati..sengaja mempromo diri sbg renungan nukilan isi hati...hanya satu perkongsian selepas lama hidup tanpa tujuan...fikirkanlah
*******************************************************************************
Read On 0 comments

lari selaju mungkin!!

4:40 AM
kini ku sedar
mahu tak mahu
berlari laju
meninggalmu

akukah sampai dulu
atau mati menyinggah dahulu..??

sebelum tuh...ade sedikit dedication nk wat:

1stly thanx to ALLAH da ALMIGHTY coz still giving me da great chance to long live in islam as a way of life to grap da HALAWAH of humbleness to HIM again...i hope i can see da sun rising high n night closing up shy with IMAN wal 'amal billahi ta'ala
insha ALLAH

2ndly...syamil was back...he is still da same..no changes..(muke tetap xleh belah.haha)but surely he brought up with high motivation along from his family...OOOow~!!besnye dpt balik malaysia pasti kite dpt rasekan INJEKSI MOTIVASI dr family!!anyway...i'm glad he is here with da THINGS from my family..hee

3rdly..thanx to ibu n ayah!!kokcal!!angah n kak chi!!musab!!yusra!!kakyong-(makwe-kukuiikuii)dan xlupe biton yg da tak cam GABAN cam dulu dah..heee...you all mg xputus2 bg awez semangat dan doa...tanx sgt...!!and thanx 4 da things...da dpt...nice!!suke!!nanti beli lagi k..ehehe

ok...time to updates some event on dis month..:

14/april/08
ade exam SYAFAWI!!selame 3 hari..hope ckup bersedia..kate senior mg agak susah...tp ramai gak senior kate senang je asalkan ko hafal dan lancar..hah!!ok2...
cube gak lancarkan!!ganbattane!!chayok2x!!

17/april/08
tarikh pelajar2 azhar tonto menanti dgn penuh debaran...exam thn pertama utk fasa kedua(exam musim panas) bakal menjadi taruhan samada berjaya merangkul utk sambung ke tahun kedua atau x...dgn sistem exam ALAZHAR UNIVERSITY yg jikalau lebih 2subjek gagal pada exam tahun tersebut maka harapan utk naik ke tahun seterusnye pasti punah..ini menjadi tasyji'(motivasi) kpd kami semua...selain usaha yg gigih dan doa yg berterusan..nasib kami juga berada pd redha allah,ibubapa,keluarga,guru2 dan rakan2..so plz pray 4 us...and a thousand of apologises if we did any harm and wrong to you..k??kejayaan kami juga adalah kejayaan anda...


take a brake with a cup of tea of IMAN..

anyway..pesanan utk kwn2 yg nk amik exam..:

Jaga shillah(hubungan) antara kamu ngn ALLAH..nescaya ALLAH menjagamu..
Jangan melambatkan solat(di masjid lebih afdhal) apatah lg meninggalkannya..
Jgn meninggalkan yg fardhu dan bykkan yg sunat(qiamullail cth terbaik...)..
Minta restu ibubapa dan mohon maaf dan maafkan sahabat2 jika terOVER!..
Bykkan sedekah harta..paling kurg mendoakan seluruh umat islam..
and paling penting...sentiasa TAJDID n TASHIHkan NIAT..krn baik sesatu niat pasti baik hasilnye

p/s: AN TA'BUDALLAH KAANNAKA TARAHU...FA'ALAINA AN TA'MALU ISTAMIRRAN WA IKHLASAN!!I.ALLAH MA'A TAUFIQ WANNAJAH..AMIEN
Read On 2 comments

mY pLayLisT

"Allah = Way Out of Solution"

"Allah = Way Out of Solution"
this blog belongs to Mu'awwidz Al-ansori b. Dzulkefly,a student of Syariah islamiyah in AL-AZHAR UNIVERSITY of EGYPT. myself : finding da way of blessings trough da journey of "WAY FARER" my email : awiz.alan@yahoo.com

non-stop :


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..