Find The Way..

aku dan mahu

7:38 AM
1 word to express yourself :

tewas

resah

kosong

kelam

futur

sepi

hilang

sendiri

marah

benci

tenung

harap

pasrah

our feelings can only shown by IMAN itself ;

tewas dalam perasaan sendiri
membawa resah yang berpanjangan

kosong tanpa sokongan iman
mengheret
kelam dalam pandangan

futur
semangat amalmu
mengongkong
sepi dalam jiwamu

hilang dibalik arus nakhoda suci
hanya mengemudi bahtera usang
sendiri

kau marah kau benci
tapi selayak manakah kau lihat

tanpa kau tenung marah dan benci ALLAH pd mu


kembalilah mengharap dalam harapan
yang bersungguh


agar kau
pasrah dalam ikatan hati yang tulus
menyuluh

rasailah keajaiban iman dalam kesungguhan pasrah dan redha



Aku dalam sangkaan hamba-ku..moga menyahut kerinduan wahai tuhanku~


"kini ku berusia 2 thn genap di mesir"

how far did i go??
and how much did i get??

please Allah..lepaskan aku dari jahiliyyah hati ini

"wakafa almautu wa3idzhon"
cukuplah mati menjadi peringatan


kembalikan aku dalam fitrah untuk yg terbaik buat ummah,"bisik hati
Read On 12 comments

SMALL DEEDS..

2:17 AM
bismillah + alhamdulillah

masih dalam ISLAM + IMAN + BIAH ISLAMIYAH

hampir 2minggu lebih blog nih dah bersawang
sorry kpd teman-teman yang duk ngomen "tak nak bersihkan sawang tuh ke"


kalau waktu ini laksana tuah pemegang jarum detiknya
pasti kita kan pantas menipu terhadap masa..

namun hakikatnya..MASA itu HEBAT
biarpon saintis mahu pon ahli fizik..
sedetik utk kembali pon tidak punyai kuasa
MAHA BESAR ALLAH SESEMPURNA PENCIPTA

bercakap ttg MASA aku bukanlah ahlinya
tetapi seorg tokoh agung pernah mengungkap sesuatu terhadap MASA
iaitu..
antara MASA + PERANAN
kata asy-syahid ALBANNA = "ALWAJIBAAT AKTHARU MINAL AWQAAT"

kewajiban2 itu lebih banyak dari masa yang ada



**tapi byk manakah masa yg kita peruntukkan utk melunaskan amanah itu**
ALBANNA kata KEWAJIBAN LAAAGI BAANYAK DARI MASA..hurm
**M*u*h*a*s*b*a*h**

teman-teman..
hidup ini singkat bak kata seorg alim ulamak dlm syairnya
I3MALUU FIDDUNIA KA ANNAKA TA3ISHU ABADA WA I3MALUU LILAKHIRAH KA ANNAKA TAMUTU GHADA
beramallah kamu di dunia umpama kamu hidup selamanya2
dan beramallah kamu utk akhirat umpama kamukan mati esok hari
**praktikalnya??tepuk dada tanya IMAN**


ada sebuah cerita yang ada kaitannya utk ana kongsikan
yang sy rasa ianya sudah makruf didengari dan kisah ini berlaku di zaman Rasulullah SAW, berkenaan seorang perempuan yang kerjanya adalah membersihkan Masjid Nabawi.

Perempuan ini, hari-hari membersihkan Masjid Nabawi. Kita nampak, kerjanya hanya ‘cleaner’ yang hari ini bergaji agak rendah. Perempuan itu pula melakukannya dengan suka rela, tanpa disuruh sesiapa.

Satu hari, Rasulullah SAW tidak lagi melihat perempuan itu membersihkan Masjid. Lalu baginda bertanya kepada para sahabat, di mana kah perempuan itu?

Sahabat-sahabat menyatakan bahawa perempuan itu sudah meninggal dunia.

Rasulullah SAW bertanya lagi, kenapa tidak memberitahu kepadanya.

Sahabat-sahabat menjawab: “Kau sedang tidur ketika itu ya Rasulullah, dan kami amat tahu, jika kau tidur itu, maka sesungguhnya kau benar-benar amat letih”

Maka Rasulullah SAW meminta dia ditunjukkan kubur perempuan itu, kemudian dia melaksanakan solat jenazah ghaib untuk perempuan itu.

subhanallah..lihatlah peribadi mulia ini..Hanya sbg cleaner, namun kehadirannya dirasai oleh Rasulullah SAW, dan Rasulullah SAW bersungguh-sungguh memuliakan pengutip sampah ini hingga sanggup melakukan solat jenazah ghaib kepadanya.

agak-agak jika kita dioffer utk menjadi cleaner masjid..kita mahu tak??

TAK STANDARD??

NO WAY!!malu laa i!! ;P

break da bad habbits

waah..berkiranya dalam nk dapatkan kerja...ya,mg scr rasionalnya..takkan la orang berkelayakkan PhD,MASTER,B.A nak kerja setaraf itu...??tapi ketahuilah..kemuliaan sesuatu pekerjaan itu ternilai atas sejauh manakah dia mampu memberi khidmat dan manfaat kpd semua dan bukan shj pengkhususan di dlm bidangnya shj..ttp holistik dlm meraikan semua aspek...

hakikatnya dlm beramal itu tidak perlukan kpd sijil dan pangkat..apb ditanyakan sahabat kpd rasul s.a.w ttg apakah seafdhal2 amalan..maka jawab baginda..seafdhal2 amalan adalah amalan yang tepat pada waktu dan keadaannya..

jika azan zohor sudah pon berkumandang,maka solat afdhal baginya,jika perbuatan khilaf dan mungkar di hadapannya maka amar makruf dan nahi mungkarlah seafdhal perkara..

ISUNYA ADALAH = janganlah kita memandang sekecil2 amal itu umpama debu..nescaya ketahuilah sekecil2 amalan itulah yg mampu menyelematkan dirimu dari bara api neraka yg nyala membakar..

**berlumba-lumbalah menjadi yang pertama utk berbuat kebaikkan** krn tidak ada ruginya berpenat lelah hanya krn 1 kebaikkan.

key words :

berlumba-lumba dlm kebaikkan

fokus dlm pekerjaanmu dan berkhidmatlah utk kebaikkan sejagat

amanah terhadap manusia je??ALLAH??AGAMA??



fikirlah sbg jaminan akhirat kelak bersama NATIVE DEEN

SMALL DEEDS



Ever been on a drive? Inside in your ride

And your looking through the glass, see a car on the side
The engine's broken and the car is smoking
And the dude is shaking cause the heat is baking
Or this cat's (guy) gotta flat, and the spare's all whack
No jack in the back, and no clue where he's at
There ain't no real rush, but you roll right by
Not even asking the guy if he needs a supply
He might be alright, and to pass ain't a sin
But within you feel bad the state that he's in
How hard would it been, just to ask "you ok"?
That might be the deed that you need to succeed
That might be the deed that will so please Allah
That your forgiven the sinning you did when you was living
It's a small little thing, that can cling and just ring
And will bring the blessing from Allah Who's the King
We pass on the deeds cause they seem all small
But it might be the deed that's the best of them all
Mad when see all the passes I took
On these small little deeds I just overlook

Chorus: I just can't believe Small little deeds that I overlook, can you see? Little deeds that I overlook, and you read I read about it in my holy book, it says Small deeds never overlook

Picking up trash on the path in a flash
Taking glass from the grass, as you pass to your class
A smile goes a mile and is sure worthwhile
When a brother's hostile, and has been for awhile
Put a dollar every day in the sadaqah (charity)
It may be small but you do it for the baraka (blessing)
I know you're saving for the Polo and the Nautica
A poor student but you do it just to please Allah
Things like praying for an ailing brother, under the weather
Obeying yo your lovely mother, it's for the better
Stay and help your baby brother, put on a sweater
Even saying good to one another when you're together
Advice to another sister about a mister
Your wife always go and kiss her, tell her you miss her
At night do quiet dikhr (mentioning God), and pray the witr
Invite a guy who wants to bicker, to share a snicker
Grand plans expand in our small little hands
But we overlook demands that just seem like strands
We get jammed on exams, cause we skip the small things
Small baby deeds come, bring the blessings!
Read On 0 comments

P.M.P.I - in progress

5:44 AM


aku dalam sangkaanku....?
manakan bisa ku lari jika disitu tempat semaiannya..


"kerdil dalam keindahan maha pencipta"



nantikan gambar2 yang bakal diuploadkan
sedang menantikan stokist2 gambar.hee
Read On 1 comments

mY pLayLisT


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..