Find The Way..

hadith pilihan minggu ini :ukhuwah

3:30 PM

U.k.H.U.w.A.h :merupakan sesuatu yang terlahir dari keimanan yang mendalam, dan juga merupakan buah dari ketaqwaan kepada Allah SWT. Oleh karena itulah, ulama mengatakan, bahwa tidak ada iman tanpa ukhuwah, sebagaimana tidak ada ukhuwah tanpa lahirnya iman..


Namun begitu,pernahkah anda tahu tentang HADIAH berukhuwah??
عن أبي هربرة عن النبي صلى الله عليه وسلم أن رجلا زار أخاه في قرية أخرى فأرصد الله له على مدرجته ملكا,فلما أتى عليه, قال أين تريد,قال : أريد أخالي في هذه القرية,قال هل لك عليه من نعمة تربهاز قال :لا غير أني احيبته فى الله عز وجل قال : فاٍ ني رسول الله اليك بأن الله قد أحبك كما احيبته فيهز
(رواه مسلم _صحيح مسلم بشرح النووي , باب فضل الحب في الله تعالى – ج 16 ص123)


Maksudnya :
“Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w.:
Seorang lelaki menziarahi sahabatnya di sebuah kampung yang lain, lalu Allah memerintahkan seorang malaikat menunggunya di pertengahan jalan.Tatkala lelaki itu tiba kepada malaikat,lalu malaikat itu pun bertanya :”Saudara mahu ke mana ?” Lelaki itu menjawab: “Saya ingin menziarahi sahabat saya yang tinggal di kampung ini .” Malaikat itu bertanya lagi :”Adakah saudara datang kepadanya kerana ada maslahat tertentu?: lalu lelaki itu menjawab :”Tidak ,saya datang kepadanya semata –mata kerana mencintai sahabat saya itu kerana Allah.” Lalu malaikat menjawab :”Sesungguhnya aku ini utusan Allah yang di utus kepadamu bagi memberitahu bahawa Allah telah mencintai kamu sebagaimana saudara mencintai saudara itu kerana Allah.”
hakikat KEMANISAN ukhuwah itu dapat dirasai:

melazimi Hak-Hak Dalam Berukhuwah

Dalam ukhuwah terdapat hak-hak yang mesti dilaksanakan oleh sesama muslim yang saling bersaudara karena Allah SWT. Diantara hak-hak tersebut adalah sebagaimana yang dikemukakan oleh Rasulullah SAW dalam sebuah haditsnya:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ حَقُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ سِتٌّ قِيلَ مَا هُنَّ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ إِذَا لَقِيتَهُ فَسَلِّمْ عَلَيْهِ وَإِذَا دَعَاكَ فَأَجِبْهُ وَإِذَا اسْتَنْصَحَكَ فَانْصَحْ لَهُ وَإِذَا عَطَسَ فَحَمِدَ اللَّهَ فَسَمِّتْهُ وَإِذَا مَرِضَ فَعُدْهُ وَإِذَا مَاتَ فَاتَّبِعْهُ (رواه مسلم)

Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda, ‘Hak seorang muslim dengan muslim lainnya ada eman. Para sahabat bertanya, ‘Apa itu wahai Rasulullah SAW? Beliau menjwab, ‘apabila engkau bertemu dengannya ucapkanlah salam, apabila ia mengundangmu penuhilah, apabila ia minta nasehat darimu nasehatilah, apabila ia bersin doakanlah, apabila ia sakit tengoklah, dan apabila ia meninggal dunia maka ikutilah jenazahnya.” (HR. Muslim)

Dari hadits di atas, dapat kita petik kesimpulan, bahwa diantara hak ukhuwah seorang muslim terhadap muslim lainnya adalah:

1. Mengucapkan salam.

2. Memenuhi undangannya.

3. Memberikan nasehat.

4. Mendoakan ketika bersin.

5. Menengok ketika sakit.

6. Mengikuti jenazahnya ketika meninggal dunia.

Selain keenam hak ini, juga masih terdapat hak lainnya, yaitu sebagaimana yang terdapat dalam sebuah hadits:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ نَفَّسَ عَنْ مُؤْمِنٍ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الدُّنْيَا نَفَّسَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللَّهُ عَلَيْهِ فِي الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ وَاللَّهُ فِي عَوْنِ الْعَبْدِ مَا كَانَ الْعَبْدُ فِي عَوْنِ أَخِيهِ (رواه مسلم)

Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda, ‘Barang siapa yang melapangkan kesempitan dunia seorang mu’min, maka Alla akan melapangkan baginya kesempitan pada hari kiamat. Dan barang siapa yang mempermudah kesulitan seseorang, maka Allah akan mempermudahnya dalam kehidupan dunia dan akhirat. Barang siapa yang menutupi sela seorang muslim, maka Allah akan menutupi celanya di dunia dan di akhirat. Dan Allah akan senantiasa menolong hamba-Nya, selagi hamba-Nya tersebut menolong saudaranya. (HR. Muslim)

Dari hadits ini dapat di ambil beberapa poin penting, bahwa hak seorang muslim terhadap muslim lainnya adalah :

7. Memperhatikan dan peduli terhadap kebutuhan dan kesusahannya.

8. Menutupi aib atau kekurangan yang dimilikinya.

apa lagi...MARILAH HIDUP BERSAUDARA dengan melazimi hak-hak saudara ANDA serta meyakini akan hikmah Allah ta'ala terhadap apa yang dicintaiNya...kerana ketahuilah :

Wajah orang yang berukhuwah akan bersinar..

Dalam sebuah hadits, Rasulullah SAW bersabda:

عَنْ عُمَرِ بْنَ الْخَطَّابِ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ مِنْ عِبَادِ اللَّهِ لأُنَاسًا مَا هُمْ بِأَنْبِيَاءَ وَلاَ شُهَدَاءَ يَغْبِطُهُمْ اْلأَنْبِيَاءُ وَالشُّهَدَاءُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِمَكَانِهِمْ مِنْ اللَّهِ تَعَالَى قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ تُخْبِرُنَا مَنْ هُمْ قَالَ هُمْ قَوْمٌ تَحَابُّوا بِرُوحِ اللَّهِ عَلَى غَيْرِ أَرْحَامٍ بَيْنَهُمْ وَلاَ أَمْوَالٍ يَتَعَاطَوْنَهَا فَوَاللَّهِ إِنَّ وُجُوهَهُمْ لَنُورٌ وَإِنَّهُمْ عَلَى نُورٍ لاَ يَخَافُونَ إِذَا خَافَ النَّاسُ وَلاَ يَحْزَنُونَ إِذَا حَزِنَ النَّاسُ وَقَرَأَ هَذِهِ الآيَةَ (أَلاَ إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ) (رواه أبو داود)

Dari Umar bin Khatab ra, Rasulullah SAW mengatakan kepadaku, ‘sesungguhnya diantara hamba-hamba Allah terdapat sekelompok orang yang mereka ini bukan para nabi dan bukan pula orang yang mati syahid, namun posisi mereka di sisi Allah membuat para nabi dan orang yang mati syahid menjadi iri. Para sahabat bertanya, beritahukan kepada kami, siapakah mereka itu ya Rasulullah ? Beliau menjawab, ‘mereka adalah sekelompok orang yang saling mencintai karena Allah SWT, meskipun diantara mereka tiada ikatan persaudaraan dan tiada pula kepentingan materi yang memotivasi mereka. Demi Allah, wajah mereka bercahaya, dan mereka berada di atas cahaya. Mereka tidak takut manakala manusia takut, dan mereka tidak bersedih hati manakala manusia bersdih hati.’ Lalu Rasulullah SAW membacakan ayat ‘Sesungguhnya wali-wali Allah itu, mereka tidak takut dan tidak pula bersedih hati.” (HR. Abu Daud)


akhir kata

saya menzahirkan kecintaan bersaudara kami dengan lafaz ikhlas


Uhibbukum FILLAH



ini sebahagian koleksi gambar non-updated(but still fresh in memories)


awiz-thaqib-amar-amin-suhail-syamil

awiz-anas-arul-apis


ARRAID - on stage-


anda bagaimana pula??

SELAMAT MENCUBA =)

Read On 2 comments

mereka adalah remaja

2:23 PM

salam..
alhamdulillah exam pon dah tamat
tapi teman-teman masih lagi berentap..(all da best kwn2!!)

mcm2 dalam kepala dah rancang nak buat
so before jadi lagi sibuk sengaja nak berkongsi dalam
post kali nih psl..
r.E.M.a.J.a
*1stly untuk uji IQ-cuba jawab soalan2 dibawah scr langsung*
Siapakah Zubair bin al A’wam ra?
............................................
Siapakah Talhah bin Ubaidullah ra?
.............................................
siapakah pula
Saad bin Abi Waqas ra?

........................................................
siapakah mereka di persada gah itu...?
merekalah antara tokoh-tokoh Remaja Cemerlang DUNIA yang pernah diciptakan dalam sejarah kebangkitan umat islam

Alangkah besarnya peranan remaja dalam Islam, jika kita mengkaji sejarah Islam. Kebanyakan gerakan perubahan yang berlaku dalam sejarah umat,dan secara sedar atau tidak sebahagian besarnya melalui peranan remaja, ianya berlaku bukan secara spontan, bahkan ia merupakan sunnah dan peristiwa yang berulang-ulang.
Marilah kita sama sama merujuk kepada sejarah Islam..
Ketika wahyu diturunkan kepada Rasulullah saw…
Siapakah yang menjadi sasaran wahyu…?
Siapakah yang menanggung bebanan risalah Islam..?
Siapakah yang memikul tanggung jawab risalah Islam dengan amanah…?
Siapakah yang menjadi sandaran Rasulullah saw dalam merubah sistem hidup di Mekah
bahkan dalam perubahan sistem hidup umat manusia keseluruhannya… bukan pada zaman Rasulullah saw sahaja malah sehingga hari kiamat…

Siapakah golongan digelar ‘as-sabiqun’ dalam sejarah Islam..? Siapakah generasi terbaik di kalangan umat manusia? Rasulullah saw menyifatkan dengan sabdanya yang bermaksud; "Sebaik baik manusia adalah yang sezaman denganku, kemudian mereka yang hidup sezaman generasi sahabat dan kemudian mereka yang hidup sezaman dengan generasi tabien hadis dari Abdullah bin Mas’ud ra diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim.

mana mungkin segala apa yang telah dibuktikan bermula dari seorang insan yang biasa
maka imanilah utusan agung ini
..dialah RASULULLAH S.A.W

mereka yang terdahulu sudah pon membuktikan
remaja sperti anda kini bagaimana pula??
dari tatih berjalan kini menuju alam remaja

Rasulullah is da REAL ICON!!
so..mengapa cari yang lain??
klip ini utk remaja sperti "mereka" :



sunnah rasulullah itu akan terus subur dengan pencintanya..hayati sunnah dalam pengabdian dan kehidupan..moga2 watak-watak remaja cemerlang itu kan bisa kembali dalam dimensi yang alaf kini

anda bukan lagi remaja??rasulullah pon melalui fitrah usia itu..
apakah baginda berpaling dan berhenti??

atas pilihan iman mu..
Read On 1 comments

a message to our Muslimah

6:18 AM
salam..

just a tie break to highlight some awnsers of hijab issues here



some will say : hijab is actually not a beauty..and not updated fashion??

our prophet s.a.w said :hijab is to control or protect the beauty

and holiness within a women..


and i will say
:"HIJAB IS BEUTY"..please wear Hijab =)

promote this video.
tell others Muslimah to wear hijab.
the World is coming an end.
Akhirat is not far anymore.
Muslims should aware about this.

*for Muslim women is compulsory to wear hijab

Read On 5 comments

mereka TERUS MERANCANG!!

7:16 PM
salamun salam..
kenalilah watak "Walt Disney" kesukaan anda..
"mr.POOH atau winnie da pooh"

Sedang asyik dengan mencari info2 terbaru di internet..ini antara perkongsian yang nak saya kongsikan khusus buat penggemar kartun "walt disney"

Karektor kartun POOH atau Winnie The Pooh memang tidak asing lagi bagi kanak-kanak dan orang dewasa sekarang ini. Kartun ini sudah lama bertapak di kaca-kaca televisyen semenjak 15 tahun lalu melalui penerbit kartun terkenal Walt Disney Picture. Kemasyuran watak Pooh ini lebih dirasai apabila ramai pengeluar-pengeluar barangan mainan mengeluarkan patung-patung comel karektor Pooh.



Pada sedutan filem di atas menunjukkan Winnie sedang mempamerkan aksi-aksi pemujaan Syaitan dengan menyebut Satan! Satan! berulang-ulang kali. Winnie juga berdialog sendirian mengatakan dia harus meminta pertolongan dari Syaitan. Dalam video di atas, suara Winnie diperlahankan kelajuannya supaya perkataan yang disebut lebih jelas.

Kaitan Antara Pemujaan Syaitan dan Walt Disney ialah masyarakat Yahudi sejak dari zaman Nabi Ibrahim memang terkenal dengan pemujaan Syaitan dalam amal ibadat mereka. Upacara pemujaan dalam agama Yahudi didokong oleh fahaman Kabbalah. Amalan Kabbalah masih diamalkan oleh masyarakat Yahudi sekarang terutamanya pada hari Pesta Purim.

Kartun Winnie the Pooh mula diperkenalkan pada 1926 oleh A.A Milne dan E.H. Shepard manakala filem kartun ini diterbitkan pertama kalinya oleh Walt Disney Company. Pada 1950-an, Winnie The Pooh menduduki carta kartun paling popular di seluruh dunia. Pooh juga dianugerahkan Hollywood Walk of Fame pada 11 April 2006.

hurm.apa pandangan anda??

>1. some of those said :are you sure it is originally Pooh's voice over and bla bla...??without knowing A THING!!

2.Awiz said :i do agree it been edited by someone but beside that it is a fact of truth..and they are willing to do it more and more by manipulating all da media esp to da kids..well it's just not about how da voice overs match or not..but it is a sign dat da Jews are seriously taking over to rule da world..so got to watch out then~

>lets refer what Allah said-writen in da Holy Quran in sura al-baqorah ayah 120

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan merasa senang kepada kamu sehingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah SWT tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.

Sebab-sebab turun ayat:
Diriwayatkan oleh At-Tsa’labi yang bersumber dari Ibnu Abbas:
Dikemukakan bahawa kaum Yahudi Madinah dan Nasrani Najran mengharap agar Nabi Muhammad bersolat menghadap ke arah kiblat mereka. Ketika Allah memalingkan kiblat itu ke arah Kaabah, mereka merasa keberatan. Lalu mereka berkomplot dan berusaha agar Rasulullah menyetujui arah kiblat yang sesuai dengan agama mereka. Maka turunlah ayat tersebut yang menegaskan bahawa orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani tidak akan senang dengan Nabi Muhammad walaupun keinginan mereka dikabulkan.

Pengajaran:

1.Orang-orang Yahudi sememangnya tidak akan selesai daripada memusuhi umat Islam selagi umat Islam tidak mahu tunduk kepada ajaran dan mengikuti telunjuk mereka. Ini dibuktikan melalui kalimah “lan tardho” dalam ayat tersebut yang bermaksud : “Tidak akan redha selama-lamanya”. Maka ungkapan ini sewajarnya menjadi ingatan kepada umat Islam seluruh dunia.

2.Tidak ada perdamaian dan rasa tolak ansur di antara dan orang-orang Yahudi danNasrani kerana mereka ini sudah termaktub di dalam Al-Quran sebagai bangsa yang degil dan dikutuk oleh Allah swt.

3.Orang-orang Yahudi dan Nasrani saling bekerjasama apabila melibatkan tujuan untuk memusuhi dan menghancurkan umat Islam walaupun hakikatnya mereka ini berlainan agama dan fahaman.

Oleh itu ambillah iktibar daripada bukti-bukti dan peristiwa yang berlaku pada hari ini yang melibatkan ratusan ribu jiwa umat Islam terkorban angkara kezaliman mereka ini.

>SUNGGUH LICIK MEREKA ITU!!

pic di atas adalah dr golongan yahudi orthodoks

siapakah mereka??apakah mereka menjadi dalang??

nantikan informasi hangat yang sedang mengancam dunia kita

Read On 3 comments

take 5 :

8:50 PM


salam..
atas kesibukan exam..

ini adalah antara blog2 pilihan utk saya kongsikan minggu ini:

1. http://arrumy.wordpress.com/2009/05/19/bahaya-takabbur/#more-185

2. http://suatuharinanti.wordpress.com/2009/05/20/701/#more-701

3. http://ms.langitilahi.com/islam-itu-bukan-mereka/

info berita pilihan
http://www.sinarharian.com.my/selangor/content/story2783653.asp

dan ini pula pilihan movie bulan ini :


PEREMPUAN BERKALUNG SORBAN



p/s:UDAH-UDAH..gi study..yang duk pulun tuu..pulun pulun gak..BELAJAR ITU ADALAH SEBAIKNYA DENGAN MENGAJAR..JOM PAKAT TRY..baru berkat =)
Read On 1 comments

99.9% finished!!

5:13 AM
salamz..

bismillah walhamdulillah..

suatu ketika dahulu header bagi blog ini telah mendapat kritikan yg meluas..
font tulisan berwarna merah bersama effect api bla bla..

jadi empunya blog ini terus merancang dan merancang utk melakukan hampir 80% perubahan
*maaf tiada gambar rujukan header dahulu

dan selepas seminggu memikirkan finale kpd blog ini

maka inilah hasinya...


header rasmi bagi blog www.rapsodeeperjuangan.blogspot.com

bersama template yg di download(bukan direka sdr)..

walaubagaimanapon..
bukan kecantikkan luaran yang dihiasi
i.allah content blog ini juga akan divariasi

syukran kepada semua pengunjung dan peminat2 bloggers
atas kesudian past by dan juga memberikan komen

sama-samalah kita memanfaatkan bersama blog ini di atas jalan kebenaran


lastly..a thousond of thankfull to a close friend of mine
mohd suhail mohd sufian
blog header designer
hanya di http://suatuharinanti.wordpress.com/
Read On 2 comments

Deen list atau Dean's list..

9:43 AM
fenomena exam :
exam kini hadir dalam bahana yang berbeza..yusoff dan teman-temannya gemar mengunjung arul di sebuah rumah yang agak jauh dan sunyi..sunyinya kerana punyai sohibulbeyt(pudin) yang kerap mengasingkan dirinya hanya dek kerana EXAM

dan selepas bermalam-malam datang berkunjung..

paaaaaaaapp!!bunyi hempasan buku berkulit tebal..
weehh..dah la tuh korang..dah kali ke empat dah korang datang lepak umah aku pastu wat bising..klu ikut aku..mau je aku tangan sorang2 nih..takkan tak faham2 jugak..exam kite lagi seminggu..kang aku halau sorang2 nanti terasa lak..dah besar kan..lu pikiiiiir la sdr!!
pudin dalam lantangnya bersuara mula menampakkan keseriusannya..

masing-masing tergamam..menjengah yusoff:
akelaaa lu mat..mcm la kitrg kaco ko..kitrg lepak ngn arul je..tak kaco port ko pooon..at least kitrg huhahuha pon kitrg turun gak gi surau ngn arul,riadhah ptg2..ko plak haram nak nampak batang hidung GI SURAU..duk terperaaaaap je dalam bilik keranda ko nih..weiyh..cani la gaya ko..jangan mimpi la nak dpt DEAN'S LIST tahun nih..

kuaaang ajaar ko yusoff!!

CUT!!

ahaa..mesti semua nak tahu atau pon dah tahu apa kesudahan cerita ini..entri kali ni tidak bercadang untuk bercerpen tetapi sekadar menceritakan sedikit fenomena2 yang biasa berlaku
saat exam datang menjelang..

dan perkongsian cerita rekaan ini(yeke??)hanyalah sbg intaian pengajaran buat antum yang mungkin sedang memainkan watak dan plot seperti watak2 di atas scr LIVE..

makanya ada 3 notis penting untuk dielakkan:
1.tiada biah dan adab bermu'amalah sesama ahli beyt dan teman bakal merosakkan jalinan
2.di dalam situasi tegang..lisan dan tindakan boleh menggambarkan refleksi akhlak dan peribadi
3.kesungguhan tanpa pengabdian umpama mencorakkan berbaldi-baldi air ke daun keladi..

so..apa kene mengena dengan tajuk
DEEN LIST ATAU DEAN'S LIST..??(",)

ko plak haram nak nampak batang hidung GI SURAU..duk terperaaaaap je dalam bilik keranda ko nih..weiyh..cani la gaya ko..jangan mimpi la nak dpt DEAN'S LIST tahun nih..

dialog kasar di atas cukup untuk membawakan pembaca kepada hadaf tajuk yang dinyatakan..

kebiasaannya semua yang bergelar manusia berhajatkan impian yang besar..
tapi apa gunanya jika tidak pula berlumba-lumba untuk berhajatkan kepada apa yang Allah hajatkan kepada kita

makanya wajib ke atas kita amalan selepas syahadah :
untuk Allah
laksanakan taat perintahNya dan menjauhi laranganNya;SOLAT,ZINA etc
sesama manusia
jujur dan ikhlas dalam berjual beli,bersahabat etc


Ingatlah, dunia ini sebenarnya tempat ujian/exam bagi kita.
"Segala apa yang kita lakukan untuk mendapatkan DEEN LIST dari Allah SWT."

Kalau kita gagal di dalam peperiksaan, kita masih boleh repeat, boleh tukar subjek. Kalau direject universiti, kita masih boleh tukar tempat belajar lain.

Tetapi, klu kita GAGAL dalam EXAM dengan Allah SWT.
Kita bukan setakat diDISMISSkan oleh Allah SWT.
Bahkan, kita bakal bertemu AZAB yang lebih pedih setimpal apa yang kita lakukan.

tips MUDAH ke arah DEEN LIST:
bersungguh mendapatkan REDHA ALLAH, REDHA IBUBAPA,
REDHA TEMAN2



so apa lagi yang dikejar kalau bukan DEEN LIST..AYUUH !!
SELAMAT MENCUBA UTK MENDAPATKAN DEEN LIST JUGA DEAN'S LIST(",)
*kalau pelajar azhar tuh skor jayyid jiddan dan mumtaz la lebih kurg
Read On 4 comments

hadith pilihan minggu ini :

12:42 PM

renungkan sebuah hadith qudsi ini :

daripada Muaz ra daripada Rasulullah saw: Allah berfirman

وَجَبَتْ مَحَبَّتِيْ لِلْمُتَحَابِّيْنَ فِيَّ ، وَ الْمُتَجَالِسِيْنَ فِيَّ ، وَ الْمُتَبَاذِلِيْنَ فِيَّ , و الْمُتَزَاوِرِيْنَ فِيَّ
“ Wajib mendapat kasih sayang ku bagi orang-orang yang berkasih sayang kerana ku, orang-orang yang duduk bersama-sama kerana ku, saling hadiah menghadiah kerana ku dan orang-orang yang saling menziarahi kerana ku.”

Formula mahabbatullah..
saling berkasih sayang = saling berduduk2 = saling memberikan hadiah = saling menziarahi
::"Hanya kerana AKU"::

"melaksanakan kebaikan itu lagi mudah daripada meninggalkan kemungkaran"
kalau cukup berat melaksanakan kebaikan spt hadith di atas..mana mungkin merasakan mudah meninggalkan kemungkaran

jom pakat2 try aplikasikan hadith ini :
nahnu 'amaliyyuun
(kita orang2 yang beramal)


Read On 0 comments

perhatian!!

6:25 AM

salam..

permberitahuan..blog ini dlm pengubah suaian..


harap maaf ya..
*nantikan wajah yg segar lg baru =)
Read On 1 comments

terasa jauh dalam hati yang dekat pada pemilikNYA??

2:31 PM
salamz..

esok bermulalah hari yang menjadi debaran buat semua
insan yang bernama pelajar khususnya di Tanta,Mesir

yup..EXAM!!

ready tak ready...pasti ia memberi pengajaran buat kita
namun tiada istilah terlambat selagi sempat

yakinlah akan pimpinanNYA
acap kali kau gusar dan keliru
mohonlah pada ALLAH krn itulah janjiNYA
"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan) dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya." (Al-Ankabuut 29:69)

kalau ketenangan yang dicari
apakah ada cara yang terbaik melainkan ketenangan dariNYA..??
“Orang yang beriman itu tenang dan tenteram hati dengan zikrullah. Ketahuilah bahawa dengan zikrullah itu akan tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d, ayat 28).
kene jugak yakin sebab..:
FI KULLI MEHNAH MINHAH.....!!!

(setiap kesusahan ada bantuanNYA)
so..apa lagi yang terbaik melainkan kita sama-sama buktikan bahawa kita ini insan yang membuktikan amal pada ilmu yang difahami melalui ujian ini

akhir kata SEMOGA BERJAYA!!
-KEJAYAAN KITA bersama MILIK UMMAH-

dan ini sedikit cenderahati dari sy utk sume...
take a break with :
MIRWANA







Read On 1 comments

365 hari = 1 hari??

10:35 PM

“Seorang Ibu mampu membesarkan anak yang ramai, namun anak yang ramai belum tentu mampu menjaga seorang ibu.”

Demikian ungkapan yang menggambarkan realiti keadaan yang merentas masa. Kisah Si Tanggang, walaupun masih ada ruang untuk dikritik beberapa kepercayaan karut yang ada di dalamnya, namun realiti hari ini mengiyakan akan kewujudan ramainya "anak-anak tanggang yang kini dengan pelbagai versi" yang menderhakai ibu bapa jauh sekali untuk berbuat baik kepada mereka berdua..

ketahuilah,Syurga di Bawah Tapak Kaki Ibu.

Terdapat satu hadith yang masyhur diketahui oleh ramai orang iaitulah:

الجَنَّةُ تَحْتَ أقْدَامِ الأمَّهَات
“Syurga itu berada di bawah telapak kaki para ibu.”

atau pon dalam sebuah hadith yg lain iaitulah hadith dari Mu’awiyah bin Jahimah (معاوية بن جاهمة ) yang datang kepada Nabi S.A.W. dan berkata:

يا رسول الله أردت أن أغزو، وقد جئت أستشيرك, فقالهل لك أم؟ قال: نعم. قال : فالزمها فإن الجنة تحت رجليها

Maksudnya: “Wahai Rasulullah, aku ingin pergi perperang, aku datang untuk meminta pandangan-mu. Nabi S.A.W. bertanya: Apakah kamu mempunyai ibu? Jawabnya: “Ya”. Sabda Nabi S.A.W.: Peliharalah (berbuat baiklah kepada) dia, sesungguhnya syurga berada di bawah dua kakinya.”[13]

kewajipan berbuat baik,taat,baik dalam tutur kata

Bentuk manifestasi yang boleh dianjurkan adalah perasaan syukur dengan luahan amal yaitu KETAATAN dan LEMBUT DALAM TUTUR KATA spt dalil yang terdapat dalam surat Al Israa' 17:23

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَاناً إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيماً
Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. jika salah seorang di antara keduanya atau Kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, Maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya Perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka Perkataan yang mulia.

Bahkan didalam suatu hadith yang Sahih Rasulullah saw bersabda:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu-bapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu-bapa
(Dikeluarkan oleh al-Tirmizi dalam sunannya, dinilai sahih oleh al-Bani)

Ikatan itu pada doa anak yang soleh yang berterusan

bentuk manifestasi yg seterusnya adalah selalu mendo'akan kedua orang tua
Do'a adalah ibadah, yang harus dilaksanakan sesuai aturan Allah swt., Do'a anak yang shaleh, Jika anak berusia sebelum/sampai umur 40 tahun:
QS Al Isra' 17:24:

وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيراً
Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil".

Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain

makanya kesemua ayat al-Quran dan hadith-hadith di atas menunjukkan kepada kita kepentingan berbuat baik kepada ibu-bapa. Memelihara ibu-bapa yang sudah tua, bukanlah suatu perkara mudah untuk dilakukan. hanya anak yang benar2 sedar dan ikhlas sahaja akan terus mendampingi ibubapanya w.pon dihimpit dgn pelbagai urusan dunia..tapi ia bukanlah menjadi alasan untuk menjarakkan diri pula dengan mereka..apalah sangat bertanyakan khabar berita sekiranya berjauhan dan apalah ertinya berbumbungkan rumah indah tapi hubungan antara mereka punah..ingatlah Rasul s.a.w mencela umatnya yang berlaku sombong terhadap ibubapa mereka sendiri.

10hb menjadi sambutan masyarakat malaysia untuk sambutan hari ibu..hukum yg rajih dikeluarkan ulama' masa kini ianya *HARAM.well boleh baca note di bawah untuk penjelasan selanjutnya..cumanya apakah kerana satu hari yang dikatakan istimewa ini menjadi kelaziman kita untuk "mengintai-intai" kelibat mereka..apa jadi dengan 364 hari yang berbaki ini??apakah cukup dengan hanya 1 hari??..maka ulama' bersepakat 365hari itu WAJIB ke atas ibubapa kita..dan ia mendahului 1hari di hari perayaan ini..

wajib 365 hari = itulah sambutan hari ibu & bapa

untuk itu KHAS BUAT IBUKU yang tercinta AZLIN BT HJ HEZRI..bersama untaian kasih dan pautan doa ku tadahkan untukmu agar dirimu selalu segar dalam pengabdian,tenang dalam kesibukan,tabah dalam rintangan,berkat dalam perjuangan..bersama dikepilkan sebuah lagu dan lirik khas utk ibu :



awez and aiman-arraid

ketika aku dibelai
kasih sayangmu terindah
kau tersenyum bila melihat diri ini
kini ku telah dewasa
kasih dirimu tak berbelah bagi
hanya pada diriku

seharum bunga indah
perlukanmu itu sayang
bak awan biru melindungiku

hanyalah kasihmu yang ku perlu
tiada duanya untuk ku bandingkan darimu
hanyalah kasihmu oh ibu
biarlah bersemadi dalam hati buat selamanya

ooo
kau tak ternilai bagi diriku
kesungguhanmu mendewasakanku
andai semua berpura-pura
sinarmu hilang selamanya

lagu asal : u-turn
dinyanyikan semula :BURN AF


*salam kasih dan sayang buat ibu yang sentiasa dirindui..
dari anakmu yang kadangkala nakal dan mcm2 kerenahnya
ampunkan diri ini ,semoga kau meredhoi anakmu ini
kirim salam ayah juga,takut ayah plk yg jeles nanti.ngee~


sentiasa dekat di hati
TANTA,MESIR
awez

p/s:sudahkah anda menjalankan tanggungjwb anda utk mereka?kenapa tunggu lg ************************************************
1.*asal sambutan hari ibu diraikan oleh amalan orang GREECE dengan merayakan hari "IBU KEPADA TUHAN"..jadi ia diQIYASkan dgn amalan yang bukan disyariatkan(spt eidulfitri dan eiduladha) kerana jelas menunjukkan adanya permaslahan aqidah...namun pandangan sebahagian ulama kini bersepekat HARAM itu diambil kira atas pertimbangan hadith Rasulullah s.a.w(shohih bukhari) yg berbunyi :

"barang siapa yang menyerupai(mengikut jejak langkah) kaum musyrik,maka dia tergolong di dalam golongan mereka".(hadis riwayat bukhari dan muslim)

Rasulullah SAW telah bersabda lagi:
"mafhumnya :Barangsiapa membuat sesuatu yang baru dalam urusan kami (dalam Islam) yang tidak terdapat (tuntunan) padanya, maka ia tertolak

Yakni ditolak dan tidak diterima di sisi Allah. Dalam lafazh lainnya disebutkan,

"Artinya : Barangsiapa yang melakukan suatu amal yang tidak kami perintahkan maka ia tertolak..

2.Suka ana tekankan ini soal khilaf..Namun,pada pengamatan saya pendirian umum mengenainya di sisi asatizah ialah ianya HARUS. Banyak masjid dan badan NGO di malaysia turut menganjurkan majlis dan program bagi menghargai ibu pada hari ibu. Jika sambutan ini dikira sebagai kemunkaran yang serius, pastinya Majlis fatwa dan badan ulama akan mengeluarkan pernyataan untuk menegur masyarakat Islam.

Alasan-alasan keharusannya, di sisi saya, ialah:

1. Amalan manusia tidak statik, ia selalunya melalui proses evolusi. Apa yang bermula sebagai tidak betul, tidak semestinya kekal tidak betul sepanjang zaman dan apa yang mulanya betul, tidak semestinya sampai bila-bila tetap betul.

2. Dalam kes hari ibu, ia telah melalui evolusi yang pada hari ni sudah tiada kena mengena pun dengan mitos atau dewa orang Yunani. Hakikat ini tidak boleh dinafikan dalam menetapkan hukum. kalau tidak, hukum akan bersifat statik dan tidak tepat.

3. Sambutan hari ibu berbeza sama sekali dgn hari Valentine kerana pada hari ibu, kita tidak lagi memperingati dewa, simbol atau tokoh agama tertentu, tetapi yang diperingati ialah semua kaum ibu. Selain itu, menghargai jasa ibu ialah anjuran agama. Manakala, budaya hari Valentine umumnya ialah bersifat jalinan kasih antara pasangan yang bercinta yang melibatkan golongan yang belum kahwin, berunsur "romen-romen" dll, adalah sesuatu yang lebih dekat dengan larangan agama. Maka, eloklah ia dilarang untuk tutup pintu kejahatan.

4. Kalau diperhatikan, sebahagian dari nama-nama bulan-bulan tahun Gregorian ialah nama-nama dewa orang-orang Rom dan Yunani dahulu kala (sila rujuk mereka yang arif dalam hal ni) tapi kita tidak dengar pendapat para ulama yang mengharamkannya kecuali mungkin oleh golongan yang kecil di kalangan umat Islam kerana penggunaan nama-nama bulan ni pada hari ni sudah hilang pada pemikiran umum sebagai pendewaan terhadap dewa Rom atau Yunani.

so kesimpulannya..
ana memandang kira bila dikatakan HARUS bukan bermakna mesti buat atau afdal dibuat. dalam islam memanglah berbakti pada ibu tak perlu tunggu hari perayaan dan seorg muslim yg baik sepatutnya tak memerlukan hari ibu utk berbakti pada ibunya kerna cukup al-quran dan hadis nabi sebagai sumber motivasi.

tapi adakah bermakna jika seorg tu nak menghargai ibunya pada hari ibu, salah dalam islam atau haram? bagi saya tidak kerna hukumnya harus. alasannya telah dijelaskan tadi.

hanya kerna sesuatu itu dimulakan oleh org bukan islam tak bermakna semestinya ia adalah dilarang. dari manakah bermulanya sambutan hari asyura? tidakkah ia bermula dari tradisi org yahudi yg kemudiannya diendorse oleh nabi?

kalau nak buat hari lain, tu terserah masing-masing.
QOWAIDUL FIQH mengatakan "AL-UMUR BIMAQASIDIHA" - hukum sesuatu perkara bergantung pada niat dan tujuannya.. kira macam tepuk dada tanya imanlah :) dan kaedah ni, pada saya, sesuai bagi persoalan ni.

wallahu a'lam..moga2 dijauhkan dari fitnah ilmu..hanya sekadar pendapat untuk direnung dan dikongsi bersama..jika ada pandangan lain..ana terbuka untuk dibincangkan lebih lanjut lagi..

" SELAMAT HARI IBU SEDUNIA"
Read On 6 comments

1black malaysia

8:36 PM

1 black malaysia VS 1 malaysia
antara suara rakyat atau kepimpinan rakyat..






عَنْ أَبِي سَعِيْد الْخُدْرِي رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ : مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَراً فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ اْلإِيْمَانِ

[رواه مسلم]

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :

Dari Abu Sa’id Al Khudri radiallahuanhu berkata : Saya mendengar Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda : Siapa yang melihat kemunkaran maka rubahlah dengan tangannya, jika tidak mampu maka rubahlah dengan lisannya, jika tidak mampu maka (tolaklah) dengan hatinya dan hal tersebut adalah selemah-lemahnya iman.

(Riwayat Muslim)

Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :

1. Menentang pelaku kebatilan dan menolak kemunkaran adalah kewajiban yang dituntut dalam ajaran Islam atas setiap muslim sesuai kemampuan dan kekuatannya.

2. Ridho terhadap kemaksiatan termasuk diantara dosa-dosa besar.

3.berlaku redho ke atas kemungkaran yang nyata pada kepimpinan adalah fasiq dan munafiq-disifatkan kerana meredhoi corak kepimpinan yang jelas bercanggah.

4. Sabar menanggung kesulitan dan amar ma’ruf nahi munkar.

5. Amal merupakan buah dari iman, maka menyingkirkan kemunkaran juga merupakan buahnya keimanan.

6. Mengingkari dengan hati diwajibkan kepada setiap muslim, sedangkan pengingkaran dengan tangan dan lisan berdasarkan kemampuannya.

makanya..

suarakanlah dengan perbuatan kalian jika usaha perubahan tidak termampu dengan tangan dan lisan

*ia bukan sekadar baju hitam*
Read On 1 comments

join us!!

10:31 PM
salam

just showed up to promo this summer program



so come on and JOIN US

let us start and tighten our bond of ukhuwah

you shall not regret!!
Read On 0 comments

a journey.....

6:11 AM
salamz

in between to grab the last moment before exam

i took my time all da way out to have this journey..


yes...

a journey to release..

a journey to discover..

a journey to think

and a journey to change(hijrah)

Hikmah Kembara - Mirwana
*******
erm...tapi ada masa ke utk sume nih awez??

well..dis is what alquran said..

"Katakanlah: "Berjalanlah kamu di bumi merantau, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa. Dan janganlah kamu berduka cita terhadap mereka dan janganlah (dadamu) merasa sempit terhadap tipu daya mereka." (Al-Naml:69-70)

"Maka apakah mereka tidak mengembara di dunia dan memperhatikan betapa kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Manusia-manusia yang sebelum mereka itu lebih hebat keutamaannya dan (lebih banyak) kesan-kesan peninggalan mereka di dunia ini namun apa yang mereka usahakan itu tidak sedikitpun dapat menolong mereka." (Al-Mu'min:82)

“..Sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga maka dia telah beruntung. Kehidupan di dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan” (Ali Imran: 185)

tapi..waktu lainkan ada..lagi 6hari je nak syafawi..buku pon tak hadam2 lg
(OPS!!itu betul sbb mg itu realitinya)

cumanya...diri ini sedang membuat persiapan rohani..persiapan sbg momentum..persiapan utk kejayaan abadi..

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (الحج:77

“Hai orang-orang yang beriman ruku’lah, sujudlah dan sembahlah Rabbmu serta perbuatlah kebajikan-kebajikan agar kalian memperoleh keberuntungan / kemenangan”. (QS. Al-Hajj:77)


so anda bagaimana??
jangan tunggu lagi..buatlah apa-apa persediaan yang terbaik untuk diri anda.. ;)


the best motivation is..TO KNOW ALLAH
so HE SHALL SEND HIS HAND FOR YOU..

anyway...watch this video..
subhanallah..very inspiring..




he's not perfect person but he acts perfect..
he really willing to achive..and he has proven it
so..what makes a different between him and us..??
he's not musleem but he manage to make them cry despite brings up with da inner motivation..
the question is...we as a perfect muslim confirmly..how do we actually re-act??
to allah and to people..
and how do we surve to them??
da important thing is...
had we tried yet huuh??

*think to change*

Read On 0 comments

mY pLayLisT

"Allah = Way Out of Solution"

"Allah = Way Out of Solution"
this blog belongs to Mu'awwidz Al-ansori b. Dzulkefly,a student of Syariah islamiyah in AL-AZHAR UNIVERSITY of EGYPT. myself : finding da way of blessings trough da journey of "WAY FARER" my email : awiz.alan@yahoo.com

non-stop :


whats up Palestin

whats up in Harakah

Followers

you are in..!

from zero to..